Търговската война между САЩ и Китай може да удари южнокорейските

...
Търговската война между САЩ и Китай може да удари южнокорейските
Коментари Харесай

Санкционната война между САЩ и Китай все още няма да засегне южнокорейските производители на чипове с памет

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай може да удари южнокорейските производители на чипове, защото огромна част от производството им се намира в Китай. Тези последици обаче няма да са дълготрайни, считат анализаторите на Fitch Ratings.

Както изясняват специалистите, Съединени американски щати търсят способи да лимитират достъпа на Китай до съоръжение за произвеждане на полупроводникови чипове. В резултат на това, под ударите могат да се окажат китайските заводи на южнокорейските компании Samsung Electronics и SK hynix. Първият в Китай разполага с 40% от общия разполагаем потенциал за произвеждане на NAND-чипове с флаш-памет. А SK hynix в Китай има към 40-50% от потенциала за произвеждане на DRAM чипове и 20% от потенциала за произвеждане на NAND флаш-памет.

„ Не считаме, че това ще докара до дълготрайни спирания на доставките, защото и двете компании евентуално ще изберат Южна Корея като главно място за тяхното произвеждане и вложения “ — се споделя в доклада на Fitch Ratings, представен от CNBC.

Миналия октомври държавното управление на Съединени американски щати одобри закони, забраняващи доставката на съоръжение за произвеждане на чипове в Китай. Американски чиновници се притесняват, че Китай ще употребява тези технологии, с цел да усъвършенства военния си потенциал. Холандия и Япония се съгласиха да поддържат самодейността за възбрана.

Samsung Electronics и SK hynix са двата най-големи международни производители на чипове с памет. Третото място принадлежи на американската компания Micron. Фабриките на компанията, ситуирани в Китай, създават чипове съгласно зрелите и напреднали софтуерни процеси  и наложените от Съединени американски щати ограничавания не важат за тези предприятия. В тях се създават чипове памет както за китайския пазар, по този начин и за експорт. Според Korea Times и двата южнокорейски колоса са получили позволение до октомври тази година да доставят ново съоръжение, което употребява американска технология, за своите китайски заводи.

През май, Китай забрани потреблението на артикули на Micron в сериозно значимата осведомителна инфраструктура. Според Fitch, Samsung и SK hynix „ вследствие на това може да получат полза от по-високите цени на чиповете памет в Китай. Най-вероятно, следствията ще бъдат по-малко значими и Micron просто ще пренасочи доставките на създаваните в Китай чипове отвън страната, което може да докара до по-ниски цени на чиповете памет на международния пазар “.

Според CNBC, управляващите на Съединени американски щати са призовали Южна Корея да не разрешава на други производители на чипове с памет да заемат мястото на Micron в Китай. Според финансовия доклад на Micron за 2022 година към 10% от общите доходи на компанията идват от Китай. Анализаторите на Fitch считат, че двата южнокорейски производителя на чипове най-малко отчасти ще запълнят празнините, оставени от Micron на китайския пазар.

„ Тъй като пазарът сега е пренаситен с предложение, ще бъде мъчно да се наблюдава каква част от изгубения размер чипове на Micron ще бъде възобновен за сметка на корейските производители “ — споделят специалисти.

В същото време те считат, че рисковете в бъдеще могат да се усилят, в случай че Съединени американски щати и Китай продължат да си постановат по-сериозни ограничавания. Това в последна сметка може да повлияе върху цената и наличността на полупроводниковите съставни елементи във веригите за доставки.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР