Свищов. Обявиха победителите от националния поетичен конкурс Свищовски лозници и

...
Свищов. Обявиха победителите от националния поетичен конкурс Свищовски лозници и
Коментари Харесай

Велико Търново: Обявиха победителите от националния поетичен конкурс „Свищовски лозници” и носителя на наградата „Николай Искъров”

Свищов. Обявиха спечелилите от националния лиричен конкурс „ Свищовски лозници ” и носителя на премията „ Николай Искъров ”, оповестиха от пресцентъра на Община Свищов . Гюлшен Алиева от Плевен е притежател на премията „ Златно дунавско перо ” тази година.
„ Вече 14 години изминаха и доста поети и белетристи получиха тази премия. Вярвам, че тя ще получава все по-голямо самопризнание в цяла България! “, сподели Георги Драмбозов, първият притежател на премията „ Златно дунавско перо “ и ръководител на журито, по време на оповестяването на спечелилия.
Наградата на Гюлшен Алиева бе връчена от кмета на града Генчо Генчев в Камерната зала на Първо българско национално читалище „ Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 “. Развълнуваната поетеса показа, че премията за нея е като книжовен Олимп, който тя е изкачила през своя 50-годишен път. Носителката на премията е създател на 6 издадени книги, а седмата е към този момент на път да стигне до читателите. Тя благодари сърдечно на способеното жури в състав Георги Драмбозов – ръководител и членове Людмил Симеонов и Стефания Цанкова, за високата оценка и влиятелната премия.
В Камерната зала на Свищовското читалище бяха оповестени и носителите на премиите от националния лиричен конкурс „ Свищовски лозници “. С първа премия бе отличена Даринка Петкова, с. Трудовец, общ. Ботевград, за стихотворението „ Скритото положително “. Втора премия получи Асан Хаджипехливанов от Плевен, за стихотворението „ Корсарят “, а с трета бе отличен Пламен Коцев от Разград, за стихотворението „ Жената от огромната река “.
Компетентното жури, което бе в състав: Ваньо Вълчев – ръководител и членове Георги Драмбозов, Людмил Симеонов, Стефания Цанкова, и Таня Ликова, тази година прегледа и разиска общо 70 нови творби на 70 създателя – участници в състезанието. Поради огромния брой произведения, журито взе решение да бъдат присъдени и две специфични награди – на Христина Главанова от Севлиево, за стихотворението „ Щастливо завръщане “ и на Цветелина Минева от В. Търново, за стихотворението „ Свищовски лозници “.
Едно от най-значимите оценки, които всяка година връчват уредниците по време на „ Свищовски лозници “ е премията „ Николай Искъров “. Тази година нейн притежател стана младата и многообещаваща поетеса Диана Стойкова, със стихотворението „ Ще се научим ли в миналото “.
На връчването на премиите участваха представители на общинското управление, културни деятели, посетители и поданици на града, които, както нормално, бяха напълнили Камерната зала на читалището.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР