Световният пазар на смартфони нарасна за първи път от четири

...
Световният пазар на смартфони нарасна за първи път от четири
Коментари Харесай

Кои са най-големите производители на смартфони в света за миналата година?

Световният пазар на смарт телефони набъбна за първи път от четири години насам, само че броят на продадените устройства остава под равнищата от преди пандемията, сочат данните на компанията за изследвания Counterpart Research.

Доставените смарт телефони нарастват с 4% на годишна база до 1.39 милиарда броя през 2021 година, макар COVID-19 пандемията и дефицита на съставни елементи, които нарушиха индустриалната активност на фирмите за електроника.

За съпоставяне, през 2017 година производителите на смарт телефони продадоха 1.56 милиарда броя, като тази цифра понижава всяка година в интервала 2018-2020 година.

Отложеното търсене тук-там като Северна Америка, Латинска Америка и Индия способстваха за общия напредък на пазара през предходната година, разяснява Хармийт Сингх Валиа, старши анализатор в Counterpoint Research, предава CNBC.

Според анализатора, растежът в Съединени американски щати се движи значително от търсенето на първата серия iPhone 12 на Apple с достъп до 5G интернет.

„ Това търсене продължи през цялата година, защото тримесечието октомври-декември приключи със мощна нотка поради празничните промоции и разпродажбите за Черния петък ”, прибавя той.

По думите му, Индия регистрира по-висок % замяна на устройства, по-добра наличност, както и по-атрактивни благоприятни условия за финансиране за телефони от междинен и висок клас.

Counterpoint Research показва, че продажбите на смарт телефони в Китай понижават с 2% на годишна база заради няколко аргументи, в това число дефицитът на полупроводници и съставни елементи, който ограничи производителите през предходната година.

„ Възстановяването на пазара можеше да е даже по-добро, в случай че нямаше дефицит на съставни елементи, който имаше най-силно въздействие през втората част на 2021 година. ”, споделя Валиа.
Как се показаха топ производителите на смартфони
Samsung резервира позицията си на най-големия производител на смарт телефони в света по размер на доставките, макар, че заводите на компанията във Виетнам бяха наранени от спирания заради COVID-19 за известно време.

Южнокорейската компания продаде към 271 млн. устройства през 2021 година, което съставлява растеж от 6% на годишна база, като се регистрира повишаване в търсенето на техните смарт телефони от междинен клас.

Samsung уточни през тази седмица, че чака търсенето на смарт телефони и таблети през актуалното тримесечие да намалее по отношение на интервала октомври-декември заради сезонни аргументи и неустановеност по отношение на доставките на съставни елементи.

Все отново компанията разгласи, че възнамерява да разгърне продажбите си на устройствата от Galaxy S серията, както и да извади на всеобщия пазар конкурентно 5G устройство.

Counterpoint Research означават, че растежът на Samsung е бил стеснен от възходящата конкуренция на някои пазари като Индия и Латинска Америка.

Apple, която регистрира рекордно висок пазарен дял в Китай през последното тримесечие на предходната година, реализира растеж в продажбите си по света в размер на 18% на годишна база до 237.9 млн. броя, главно поради мощното показване на iPhone 12 серията.

Обемът на доставки на компанията нараства на основни пазари като Съединени американски щати, Китай, Европа и Индия.

„ В Китай, те станаха топ марката за смарт телефони през четвъртото тримесечие след 6 години, с помощта на iPhone 13, надлежно измествайки Samsung като топ смарт телефон производител в света през четвъртото тримесечие на 2021 година ”, показват от Counterpoint Research в отчета си.



 

Силно търсене в Китай направи Apple производител номер едно на смарт телефони в света за четвъртото тримесечие на предходната година;    Снимка: iStock

Китайският производител на смарт телефони Xiaomi регистрира растеж в международните си доставки от цели 31% на годишна база до общо 190 млн. устройства.
От септември: Apple пуска смарт телефони без потребление на SIM карта
Apple се готви да пусне смарт телефони без поддръжка на физическа SIM карта. Това беше обявено от 9to5mac. " Apple води диалози с мобилни...
Прочети повече
Въпреки, че доставените размери са доста по-ниски по отношение на тези на Samsung и Apple, Xiaomi реализира напредък през последните години, който трансформира китайската компания в третият максимален производител на смарт телефони в света.

Нещо повече – Xiaomi към този момент е най-големият бранд на индийския пазар, откакто измести Samsung през 2018 година.

Китайските Oppo и Vivo също записват двуцифрен напредък през предходната година, като доставените устройства възлизат на надлежно 143.2 млн. броя и 131.3 млн. броя.

Counterpoint Research показват в отчета си, че 2022 година може да бъде оптимистична за пазара на смарт телефони, в случай че светът се оправи с пандемията и веригите за доставки се възстановят доникъде на годината.

Някои анализатори и вложители обаче чакат международния дефицит на чипове да продължи до края на годината и даже през идната 2023 година.

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР