Световните титли са все по-рядко явление в българския спорт. На

...
Световните титли са все по-рядко явление в българския спорт. На
Коментари Харесай

Кристина Ташева: Ние сме професионалисти като работа и аматьори като заплащане

Световните трофеи са все по-рядко събитие в българския спорт. На пръсти се броят през последните години, по този начин беше и през 2022-ра. Сред защитата група, която го реализира, е и женският отбор по естетическа гимнастика - спорт, в който страната ни направи исторически пробив със златото на международното в австрийския град Грац.

Постигна го обединен колектив - девойки, които се отличават от своите връстнички като нрав, отношение и като добродетели. На тях спортът им лишава свободното време и заниманията, а им дава дисциплинираност и построява нрав. Те са към границата на пълнолетието - някои са я прекрачили, на други следва - Карина Нейкова, Сияна Табакова, Сибила Кърпачева, Виктория Берова, Яна Стайкова, Христиана Ковачева, Дария Капсъзова, Мария Мехлемова и Рада Куатли. Треньор е Кристина Ташева, някогашен играч по художествена гимнастика.

Австрийският град Грац, в който беше извоювана купата, е исторически обвързван с нашата естетическа гимнастика, " тъй като първото съревнование на България се е провело там, напомня Ташева. - Там президентът на нашата федерация Мариета Дукова е видяла за пръв път съревнование и е попитала какъв е този спорт. Оттам потегля нашият път. А нашата купа е плод на петгодишен труд. "

Как се построява колективът? " Трудно е да се напаснат толкоз доста характери и да се трансфорат в едно цяло. По едно време бяха 18 девойки, на разнообразни възрасти и разнообразни характери ", добавя тя.

Според треньора, най-сложният детайл при осъществяванията е постигането на синхрон: " Много е мъчно да накараш 8 девойки да се движат като една. Рисковите моменти са доста. Казвала съм си, че като няма уреди, няма от какво да се притесняваш, само че разбирам, че една стъпка в неправилна посока може да е съдбовна. "

Колко трае един поколенчески цикъл? Догодина следва ново международно състезание, а шампионките към момента са на линия. " Тук по-дълго време съумяват да се запазят. А и с цел да покажеш най-хубавото от себе си, би трябвало да узрееш като жена. Те към този момент много време са дружно и доколкото желаят и могат, ние ще ги подкрепим да се запазят като тим. Това е по-лесно и за мен. Техните съпернички от Финландия са на много по-сериозна възраст и това е плюс. Често се получават контузии и е значимо да имат условия за възобновяване. Трудно задържаме тимове, тъй като не сме толкоз известни като спорт. Това са девойки, които не са получавали съвсем нищо, с цел да упражняват. Професионалистки като в работата и дилетанти като възнаграждение ", добавя Кристина Ташева.

Силен фактор ли е съдийството? " Разбира се, че е мощен! Нашият спорт е толкоз индивидуален, колкото и художествената гимнастика. Сядат към 15 съдийки, всяка с нейния усет. "

По въпроса с лакомствата и лишенията " не се стремим към изтезания, само че когато излизаш с трико по теб, е обикновено да имаш състезателен тип ", твърди Ташева.

bnr.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР