Световните медии вече разказват за последните открития на международната експедиция

...
Световните медии вече разказват за последните открития на международната експедиция
Коментари Харесай

Имало ли е потоп в Черно море?

Световните медии към този момент описват за последните открития на интернационалната експедиция " Черно море ". Както Българска национална телевизия първа ви сподели бяха регистрирани и проучени потънали кораби отпреди хиляди години, които никой до момента не е виждал по какъв начин наподобяват. Основната задача на научната експедиция е друга. Тя би трябвало да даде отговора на въпроса - имало ли е потоп в Черно море.

Българска национална телевизия: И желаете да кажете, че това в миналото е било суша? Проф. Джон Адамс - началник на археологическа експедиция Черно море: Да, може би. Според някои теории равнището на Черно море е паднало единствено с 40 метра от настоящето, съгласно други - със 110-120. Ако последното е правилно, то тогава всичко, което виждате до земята е било суша. И морско дъно тук, би трябвало да пази следи от живота на хората. Д-р Калин Димитров - шеф на центъра за подводна археология, Созопол: Всъщност този роман е непокътнат в митологичното схващане на човечеството и е трансформиран и пристигнал при нас като роман за потопа.
Разказът за библейския потоп беше възобновен наскоро от самите учени. Тук в Черно море той получи известни научни вероятности. И въоръжени с последната дума на техниката, интернационален екип морски археолози са решени да проучат независимо обстоятелствата.
Д-р Калин Димитров: През последния ледников интервал, чийто най-много е преди към 20 хиляди години, огромни количества вода на планетата са били затворени във тип на лед. Т.е. едно голямо количество вода се изпарява от океаните и не се връща. Проф. Джон Адамс: Нивото на Черно море е паднало и е било отрязано от международния океан. Ние желаеме да знаем какво е станало, когато водата се е върнала. Има доста и разнообразни теории, които напълно си опонират. Д-р Калин Димитров - Въпросът за това, че може би Черно море е било с доста по-ниско равнище в сравнение с е днешното и че това може да има директно отношение върху културното развиване на хората и цивилизациите, които са обитавали неговите крайбрежия по този начин беше комплициран на масата при започване на 90-те години.
Тогава, двама американски геолози Раян и Питман, които вземат участие в изследвания на Босфора за изглаждането на тунел и мост, вършат огромно изобретение. Изследванията им откриват на дъното голям, стръмен каньон издълбан в скалата, за чието битие никой не е предполагал.
Д-р Калин Димитров: И както те споделят - това ни замязя най-вече на колорадския каньон и почнахме да си мислим, че е основано от течаща вода. Те настояват, че Босфора се отворил и водата на Средиземно море е нахлула в Черно море преди към 7000 години, и че изравняването на двете на равнището на двете морета е станало доста бързо за няколко годиниПроф. Джон Адамс: И нашата концепция е да се опитаме да изследваме археологията на Черно море и да вземем задоволително геофизични данни и геогологични мостри, да се опитаме да допринесем повече данни особено за този интервал, с цел да отговорим на тези въпроси.
Това е третият им сезон в Черно море. Тази година са на борда на шведския Хавила Събси, оборудван с всевъзможна техника за проучване на морското дъно. Конструирани за задачите на петролната индустрия, тези страхотни подводници Всъщност трансформираха революционно работата и опциите на учените.
Проф. Джон Адамс: Изследвахме евентуално 2 хиляди квадратни километра от българското черноморско дъно с авангардна геофизична техника. Важно е да картираме морското дъно, с цел да изберем местата, в които да пуснем сонди и за вземем проби от дъното. Д-р Калин Димитров: Едно от най-важните проучвания, които вършим е събирането на данни за статиграфията на дъното.
И тази хубавица им дава всичко належащо. Движи се дружно с кораба на 20 метра от дъното и сканира по пътя си и повърхността, и в дълбочина.
Българска национална телевизия: Досега е плавала?Любомира Трендафилова - геофизик: ДаБНТ: Подводница или... по какъв начин го наричате? Любомира: Ами в действителност това е R.O.V или отдалечена система за измервания... Това са датчиците на продънния профилограф, който дава отвесен прорез геоложки прорез на дъното.Д-р Калин Димитров - Това са данните от профилографа. Българска национална телевизия: И тези пластове приказват ли нещо Д-р Калин Димитров - Тези пластове са се натрупали на дъното на морето при разнообразни екологични условия и границите сред другите пластове маркират промени в климата, промени в солеността, промени в придвижването на морето Тези пластове можем напълно умерено да кажем, че са един запис на смяната на климата и изискванията в Черно море
И тъкмо от подобен запис се нуждаят учените. Но би трябвало деликатно да подберат мястото, от което за вземат проби. Сондата им може да пробие дъното единствено 6 метра, като би трябвало да стигне до твърда канара.
Д-р Калин Димитров - Този резервоар е спонтанната лаборатория работилница за обработка на ядките. Ядките, които са извадени от сондажите, се съхраняват в ледник, защото се съдържат биологични субстанции и да не стартира развой на изгниване. Ето тук има седименти, които сме решили, че могат и да не седят в хладилника, защото са по-скоро пясъчни.
Както се вижда, съдържа морски пясък и в горния си край има и някакви други седименти, по-едри миди и по-едър пясък, т.е. значи на това място е имало някаква смяна в изискванията, които са трансформирали средата от такава каквато е по-скоро прибойна, която е с едри миди и наедрял пясък към друга, която е на по-голяма дълбочина която съдържа доста по-фин пясък.
Проф. Джон Адамс - Ако имате остатъци от сладководни организми в по-късните пластове може да се види момента, в който тези типове се приспособяват към солена вода и това може да е резултат от това, че сладката вода се е сменила със солена. Такъв тип доказателства ние търсим от тези проби. Любомира Трендафилова - Това е многолъчевия ехолот. Дава дълбочинен модел на дъното, като дефинира доста тъкмо дълбочините и релефа на дъното също по този начин.
За трите сезона на експедицията, са съумели да проучат много обширна част от дъното на юг от Бургас. Пробите занапред ще се разчитат от седиментолози от университета Саутхемптън. Доста обемна работа, евентуално ще отнеме повече от година. Но учените да уверени че са създали задоволително сондажи, които да им подсигурят правилния отговор - С какъв брой е паднало равнището на морето, какъв брой бързо се е качило и по кое време. Имат и добра насочна точка във времето от проучени към този момент потънали антични селища.
Д-р Калин Димитров: Тъй като тука имахме изследвания и знаем, че има праисторически селища в региона на Бургас, Атия Созопол, Ропотамо, Китен и по тази причина изследването е концентрирано в южната акватория на България Проф. Джон Адамс: С тези модерни роботизирани уреди можем бързо да сърфираме по дъното, да изследваме големи площи и с добра резолюция и повече елементи. За това до неотдавна единствено мечтаех. Любомира Трендафилова: Ето това е странично сканиращия сонар, дава действително изображение на морското дъно като с него най-много може да се записват и тези корабокрушения.
Подводният скенер съумява да засече голям брой потънали съдове по дъното. И учените не пропущат опцията, която им дават технологиите на кораба, с цел да ги проучат. На ход е другият подводен уред, екипиран с голям брой камери. И гледката от мониторите постоянно оставя без мирис учените.

Току-що са разкрили необикновено непокътнат транспортен съд от 3 век, с целия си товар амфори. Никой до този миг не е виждал по какъв начин наподобяват корабите от това време. В по-сладководното Черно море, в което не виреят дървояди, в нискокислородните му води дървото се консервира с хилядолетия, както на никое място другаде.

Следва серия от хиляди фотоси с висока резолюция, които селектирани и комбинирани дават тримерен модел на кораба. И кораба безусловно може да се огледа на 360 градуса. За първи път учените имат сходна опция.
Проф. Джон Адамс - Питахте кой ми е обичаният транспортен съд. Ето го...Той е извънредно добре непокътнат.БНТ: Е, чак извънредно... Проф. Джон Адамс: Не в действителност е извънредно, като се съпостави с другите кораби от този интервал.
Корабът е от 13 век и е първият пример от това време, който може да се види.
Проф. Джон Адамс: Корпусът е с идеална форма. До в този момент,имахме визия по какъв начин са изглеждали тези кораби от релефно изображение от черква в Италия. Тук имаме корпус, кормилна площадка, бордово странично кормило и мачта. Но една в този момент виждаме по какъв начин е изглеждал в действителност. Доста по- друг. виждате ли...тук дори се вижда бронзов съд за готвене на палубата това е извънредно
Подобни 3Д изображения, изчерпва всякаква нужда се вади кораба. Защо им е да се гмуркат, като могат да го изследват цифрово. Още повече - могат да си изпринтират колкото си желаят огромен 3Д модел. И самоуверено да крачат в предишното
Проф. Джон Адамс: Вероятно по този начин е изглеждал и кораба на Марко Поло и такива кораби през Средновековието са дебаркирали по пристанищата на Пиза, Женева и несъмнено Венеция
Работата на тази експедиция дава десетки мотиви да се приказва за да вземем за пример за невиждано от никой до в този момент или пък за първи път в света на науката изобщо. И това напълно не е края. А единствено началото на новите технологии, които могат да напълно подводната археология и историята за света, която може да ни дадат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР