През последните 4 години получихме нова институционална акредитация с оценка

...
През последните 4 години получихме нова институционална акредитация с оценка
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: СУ е единственият български университет в първите 1000 в света

През последните 4 години получихме нова институционална акредитация с оценка 9.61. Университетът продължава да бъде преди всичко в най-вече професионални посоки в Националната рейтингова система на висшите учебни заведения. Това сподели ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” проф. Анастас Герджиков във връзка патронния празник и откакто сервира цветя пред паметника на настойника, заяви БГНЕС.

 © БГНЕС
На тържеството по случай празника ректорът разгласи още, че университетът резервира позициите си в международните рейтингови ранглисти на университетите.

“Той е единственият български университет в първите 1000 в международните ранглисти. Това значи, че СУ е в първите 4% на международните университети, а в някои посоки в първите 2% ”, уточни той.

Герджиков разгласи, че не престават да разкриват нови специалности, както и да осъвременяват съществуващите стратегии и образователни проекти.

„ СУ предлага обучение в 119 бакалавърски специалности и над 400 магистърски стратегии. Броят на студентите в СУ е над 20 600 като 1115 са задгранични студенти “, уточни още ректорът и акцентира, че университетът предлага най-големия брой докторски стратегии – 184 упълномощени стратегии, а 5 нови са в процедура.

Редицата триумфи, които реализира висшето учебно заведение се дължат на 1600 преподаватели-изследователи, доста от които са носители на Националните награди за просвета „ Питагор “ и редица интернационалните, разяснява проф. Герджиков.

Той уточни още, че към този момент е нормализирано и финансовото състояние на СУ и обърна внимание върху новите провокации, пред които времето ни изправя.

„ Технологичната гражданска война трансформира света към нас по-бързо от всеки различен интервал в историята. Непредвидимо е какво ще е бъдещето на специалностите, къде изкуственият разсъдък ще измести индивида и къде не и кои са качествата, които един приключил експерт би трябвало да има, с цел да може да сменя специалности и да учи цялостен живот. Независимо каква компетентност учат, нашите студенти би трябвало да се научат да бъдат изобретателни и виновни хора с автентично креативно мислене “, съобщи той и разгласи, че следва разкриване на трети център, обвързван с изкуствения разсъдък, само че настоя напъните за развиването на естествения разсъдък да не стопират.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин разяснява, че университетът построява високообразована българска интелигенция, която е честен и културен коректив и обезпечава обучение на международно равнище.

„ Университетът е възпитал фрагменти, без които е немислима българската държавност, както и интернационалното самопризнание на родината ни “, съобщи той и акцентира, че и през днешния ден университетът продължава да прави работата си на високо равнище.

Вицепремиерът Марияна Николова поздрави управлението на университета и студентите от нейно име и от името на премиера Бойко Борисов.

Тя подчертава върху обстоятелството, че университетът 131 години е българският храм на просветата и знанието ковачницата на най-изтъкнатите университетски хора у нас и от дълго време е завоювал своето място на международната сцена като учебен и теоретичен център с интернационално значение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР