Светът остава слабо подготвен за евентуална нова здравна криза или

...
Светът остава слабо подготвен за евентуална нова здравна криза или
Коментари Харесай

Глобален съвет предупреди, че светът не е готов за нова пандемия

Светът остава едва квалифициран за възможна нова здравна рецесия или пандемия съгласно самостоятелен разбор за световната готовност, оповестен в понеделник, съобщи ДПА.

Съветът за мониторинг на световната подготвеност, който прави оценка на готовността на света за пандемия и други здравни рецесии, предизвести в отчет, че потенциалът на света да се оправи с евентуална нова пандемия остава несъответстващ.

Световната здравна организация (СЗО) и Световната банка сътвориха Съвета за мониторинг на световната подготвеност (GPMB) през 2018 година в отговор на смъртоносната вълна от ебола в Западна Африка. Целта на наблюдението е да бъде оценена готовността по света и да бъдат отправяни рекомендации.

В отчета се отбелязва, че при започване на пандемията от КОВИД-19 са осъществени някои дейности, само че някои страни са лимитирали готовността си да реагират бързо при сходни рецесии, а при други се вижда слаб прогрес.

Организацията насочва няколко рекомендации за възстановяване на готовността за здравни рецесии по света. Страните би следвало да усилят наблюденията, с цел да са в положение да засичат нови болести на ранен стадий на разпространяване, написа в отчета. Трябва да се подобрят събирането на данни и опциите за разбори.

По-бедните страни се нуждаят от финансова поддръжка и облекчение на задълженията, с цел да могат да си обезпечат запаси. Планираният фонд от 10 милиарда щатски $ за предварителна защита и подготвеност за пандемии би трябвало незабавно да бъде финансиран, означават от GPMB.

Изследванията и развиването на нови медикаменти не трябва да се концентрира в няколко страни, какъвто бе случая с пандемията от КОВИД-19. Гражданското общество би трябвало да бъде включено по-активно във всички равнища на подготвеност. Съпредседателят на организацията Колинда Грабар-Китарович, някогашна хърватска президентка, сподели, че неналичието на доверие сред страните и сред жителите и управляващите затруднява положителната подготвеност за пандемии.

Призоваваме водачите да отстранен предходните разделения и да прокарат нов път въз основа на споделеното самопризнание, че бъдещата ни сигурност зависи от смислени промени и най-високо равнище на политическа решителност за подготвеност за здравни рецесии, сподели тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР