Суровият петрол WTI поскъпна с повече от 2% във вторник

...
Суровият петрол WTI поскъпна с повече от 2% във вторник
Коментари Харесай

Цените на петрола скачат, но се очаква да има спад

Суровият нефт WTI нарастна с повече от 2% във вторник сутринта, възстановявайки се от загубите в понеделник. Въпреки това на петролния пазар се следи възходящ скептицизъм, който съставлява забележителен риск.

Суровият нефт WTI нарастна с повече от 2% във вторник сутринта, възстановявайки се от загубите в понеделник. Въпреки това на петролния пазар се следи възходящ скептицизъм, който съставлява забележителен риск.

Хедж фондовете и други мениджъри на парични средства показват все по-мечтателна вероятност, като през седмицата преди 2 януари са добавени общо 61,000 шорт позиции в недопечен нефт вид Брент и WTI.

Това повишаване на шорт позициите е най-значителното седмично нарастване от март насам и второто по величина от средата на 2017 година насам, макар продължаващите проблеми като проблемите с корабоплаването в Червено море и спирането на доставките от Либия.

Макар че вниманието беше ориентирано към намаляването на цените от страна на Саудитска Арабия, предстоящото ребалансиране на стоковите показатели от страна на Goldman Sachs и Bloomberg през 2024 година може да има още по-съществено влияние.

Целевият показател BCOM за WTI спадна от 7.77% на 7.36%, което накара Citigroup да пресметна, че излизането на фондовете от притежанията на WTI може да доближи към 2 милиарда $, което се равнява на 27,000 лонг позиции.

Пазарни акценти

Комбинацията от забележителните разпродажби на хедж фондовете и намаляването от Саудитска Арабия на цените по февруарската формула за всички райони доведоха до забележителен спад на цените на петрола, което докара до спад на WTI под $70 за барел по време на търговията в границите на деня.

Оттогава както при сорта Брент, по този начин и при WTI се следи известно възобновяване, което частично се дължи на оповестяването на форсмажорни условия от страна на Либия във връзка с интервенциите в Шарара и стабилизирането на щатския $. Въпреки това отслабването на пазарните настройки може да провокира нова низходяща наклонност през тази седмица.

Намаляването на цените от страна на Саудитска Арабия провокира опасения за търсенето: Саудитска Арамоко намали цените си за товарене през февруари за азиатски клиенти с $2 на барел, като понижи цената на Arab Light до най-ниското си равнище от ноември 2021 година – $1.50 на барел над Оман/Дубай. Този ход породи опасения за отслабено търсене в Азия.

Нигерийската рафинерия Dangote се приготвя за тестови пускания: Рафинерията Dangote в Нигерия с потенциал 650,000 барела дневно е подготвена да стартира тестови пускове тази седмица, откакто получи шест товара недопечен нефт от офшорните залежи на страната, като задачата е да се реализира цялостен потенциал на пречистване до края на годината.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР