Суданският премиер Абдала Хамдок бе отведен на неизвестно място, след

...
Суданският премиер Абдала Хамдок бе отведен на неизвестно място, след
Коментари Харесай

Военен преврат в Судан, премиерът е отведен на неизвестно място

Суданският министър председател Абдала Хамдок бе отведен на незнайно място, откакто отхвърли да поддържа военния прелом в страната, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на суданското министерство на информацията.

Въоръжените сили, които държат Хамдок под домакински арест, оказват напън на премиера, с цел да изрази той поддръжка за преврата, съобщи по-рано през днешния ден министерството. От изказването на ведомството излиза наяве, че Хамдок е отправил апел към суданците да се опълчват спокойно на опита за прелом. Премиерът съумял да насочи апела си преди да бъде арестуван и отведен на незнайно място.

Суданската войска откри надзор върху постройката на суданското държавно радио и телевизия в Хартум, съобщи телевизия " Ал Арабия ".

По-рано постъпи информация за блокиране на мобилните връзки и на интернета в суданската столица. Понастоящем два от трите мобилни оператора на процедура не работят, заяви телевизия " Аш Шарк ". Местните поданици изпитват огромни компликации с информационните връзки.

Тежко въоръжени судански бойци и членове на паравоенни групировки са ситуирани в суданската столица Хартум, с цел да лимитират придвижването на цивилните. Протестиращи, носещи националното знаме, горят гуми в разнообразни елементи на столицата, съобщи Ройтерс, базирайки се на свидетел.

Летището на Хартум е затворено и интернационалните полети краткотрайно са спрени, заяви телевизия " Ал Арабия ".

Министерството на информацията заяви, че министри и цивилни членове на ръководещия Суверенен съвет на Судан са били задържани по-рано през днешния ден. Според медии те са сложени под домакински арест, съобщи Франс прес.

Засега няма публично удостоверение от военните. Суданската телевизия предава патриотична музика и демонстрира фрагменти от река Нил, съобщи Асошиейтед прес. Министерството на информацията сподели, че е интернетът е спрян, а военните за затворили мостовете. Продемократична групировки прикани суданците към гражданско непокорство и назова арестите опит за прелом.

От няколко седмици в Судан пораства напрежението сред гражданските и военните ръководители. През септември бе изработен опит за прелом, който раздели страната, засилвайки остарялото опълчване сред консервативните ислямисти, които желаят военно ръководство, и силите, свалили с всеобщи митинги някогашния автократски водач Омар Башир.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР