Студенти хакнаха Tesla и се добраха до поверителни данни за

...
Студенти хакнаха Tesla и се добраха до поверителни данни за
Коментари Харесай

Хакери откриха скрит „режим Elon” в колите Tesla


Студенти хакнаха Tesla и се добраха до поверителни данни за лидера и самата кола
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакери съумяха да обхванат в системата на електрически автомобил Tesla и освен това – те откриха в колата прикрит „ режим Elon ”, който задейства цялостен автопилот. Нещо повече, нападателите са получили достъп до персоналните данни на лидера, както и информация за маршрута.

Трима студенти от Техническия университет в Берлин – Кристиан Верлинг, Никлас Кюнапфел и Ханс Никлас Якоб – хакнаха бордовата система на автомобил Tesla, заяви Daily Mail. Те са създали това посредством манипулиране на източника на зареждане: пренапрежения на зареждането предизвикват проблеми в бордовия компютър, от които хакерите се възползват.

В резултат на офанзивата студентите са получили достъп до поверителни данни от паметта на компютъра, в това число персонална информация за лидера (контакти в телефонния справочник и записи в календара), както и данни за автомобила (списък на местата, които е посетил).

Още по-интересното е, че хакерите са разкрили код, който удостоверява съществуването на „ режима на Илон ”. Той задейства изцяло самостоятелната система за шофиране, без даже да се постанова да държите ръцете си на кормилото, което опонира на личните условия за сигурност на Tesla.
още по темата
По-рано се появиха информации, че „ режимът на Илон ” е основан особено за шефа на компанията – Илон Мъск и може да бъде задействан по негово искане.

Хакерите считат, че благодарение на на ниска цена съоръжение (струващо към 600 евро) е допустимо да се отключи функционалността на автопилота – същата, за която Tesla желае доста пари. Но офанзивата посредством „ отпадане на напрежението ” изисква физически достъп до електрическата система на автомобила, тъй че хакването не може да бъде осъществено от разстояние.

Още един резултат от офанзивата е, че хакерите са получили достъп до видеоклипове, съхранени в паметта на системата Tesla, дружно с GPS координати.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР