Стряскащо е, че енергийният министър не се смущава от разликата

...
Стряскащо е, че енергийният министър не се смущава от разликата
Коментари Харесай

Румен Петков обясни защо енергийният министър не се смущава от драмата в енергийния сектор

Стряскащо е, че енергийният министър не се смущава от разликата на цената на тока за експорт и за вътрешния пазар, разяснява драмата в енергетиката ни водачът на АБВ и изложи своето пояснение за какво е по този начин.

Той направи паралел сред търговията с ел. сила и търговията с газ и описа какво се случва: „ В началото на януари 2014 година е основана Българска самостоятелна енергийна борса. В следствие Фондовата борса става едноличен притежател на капитала ѝ и КЕВР издава лиценз единствено на един борсов оператор за продажба на ел. сила. Логиката е, че имаме ликвиден пазар със съществени конфигурирани мощности за произвеждане на електрическа енергия от порядъка на 14 млн. мегавата. Съществуването единствено на един борсов оператор има логичност, тъй като там са ангажирани, съсредоточени ресурсите на АЕЦ – „ Козлодуй “, „ Марица Изток 2 “ и всички останали. Тези държавни съществени сдружения оферират през държавния орган – Енергийната борса, продажбата на ел. сила “.
 Румен Петков предизвести за предизборни операции и подменяне на истината Румен Петков предизвести за предизборни операции и подменяне на истината
Силно сме обезпокоени от опитите президентската акция да бъде изкривена, манипулирана и да бъде подменяна истината, сигнализира водачът...

Петков изясни, че с природния газ се случва тъкмо противоположното и то при напълно стеснен, граничещ с нулевия, размер произвеждане на рандеман на природен газ. С измененията в Закона за енергетиката от септември 2019 година услужливо се вкарва проведен борсов пазар на природен газ без каквото и да е ограничаване. Така се издава лиценз на частната българска енергийна комерсиална платформа през 2021 година, уточни той.

„ Съвсем в реда на нещата това се прави редом със съществуващия към този момент газов хъб „ Балкан. Тези лицензи са за интервал от 35 години, при 10- годишен лиценз за единствената електроенергийна борса.

Какво имаме като практическа реализация: " Газов хъб „ Балкан “ кандидатства за лиценз за проведен борсов оператор за период от 35 година Капиталът на сдружението е в размер на 500 хиляди лева с едноличен притежател „ Булгартрансгаз ”. Имаме ангажимент на Европейска комисия, огромно комерсиално изследване и така нататък Българската енергийна комерсиална платформа е с капитал 50 хиляди лева, благосъстоятелност на български частни акционери ", уточни Петков.

Използва се еднакъв профилиран програмен продукт с този на държавния газов хъб „ Балкан “ и това не смущава и този енергиен министър, акцентира Петков. " По-фрапантната структуроопределяща взаимозависимост е обстоятелството, че същият профилиран програмен продукт, в него „ Булгаргаз ” играе ролята на снабдител на ликвидност и „ Булгаргаз ” дефинира на кого ще даде газа – на държавната компания или на Българска енергийна комерсиална платформа ", добави той и дефинира това като извънредно сериозна причина за корупционни покупко-продажби и зависимости, тъй като, както изясни - когато Булгаргаз дава на Българска енергийна комерсиална платформа, там частните оператори водят своя политика и цената на газа е напълно друга от тази, с която оперира държавната компания. 
 Румен Петков отново подкани енергийния министър да излезе по майчинство Румен Петков отново подкани енергийния министър да излезе по майчинство
С незаконни средства и хватки се удължи периода за построяването от  газовия конектор Гърция – България (ICGB), сигнализира за пор...

" Очевидно е, че този министър не може да разбере или е стимулиран да не разбере тези неща и позволява подобен вид дейности, които оскъпяват достъпа на стопанската система и популацията до природен газ ", разяснява водачът на АБВ.

Убийствена е съпоставката в цената на тока през вчерашния ден за износа и вътрешния пазар - 100 лв. разлика: на 250 лева изнасяме, 350 лв. на вътрешния пазар и е стряскащо, че това не смущава министъра на енергетиката, съобщи Петков.

В енергийния бранш нещата имат искрено трагичен темперамент, разяснява той и изясни за какво е по този начин: " Повече от десетилетие и половина бавим построяването на АЕЦ „ Белене “, в този момент виждаме, че най-евтиният ток се създава в АЕЦ „ Козлодуй “. Съзнателно със съучастничество на държавното управление на Борисов се забави построяването на интерконектора Гърция – България. По този метод българският газов пазар се лишава от азерския газ или най-малко не се получава в мащабите, в които имаме съглашение. Това обслужва гръцката компания DEPA. Всичко това е за сметка на българския консуматор и това продължава “.

Петков напомни, че договорът за построяването на интерконектора с Гърция включваше 90 000 евро санкция дневно от 1 януари на актуалната година. " Настоящата година свършва, договорът е продължен и това не безпокои служебното държавно управление ", акцентира Петков. " Вместо да се търси правосъдна отговорност от тези, които позволиха подобен удар върху енергийната сигурност, газовата сигурност, в тази ситуация на България, излизат всякакви човечета, които изясняват по какъв начин те са отработили по какъв начин въпреки всичко газопроводът да бъде подготвен до края на тази година и в 6-месечен период, по-късно, да бъде пуснат в употреба ", разяснява той. " Това е национално изменничество, заключи Петков и акцентира, че в целия свят срокът за въвеждане на подобен вид уреди в употреба е 45 дни. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР