Строителни фирми да отговарят за поддръжката на граничната ограда с

...
Строителни фирми да отговарят за поддръжката на граничната ограда с
Коментари Харесай

Валентин Радев: Оградата с Турция да поддържат строителни фирми

Строителни компании да дават отговор за поддръжката на граничната ограда с Турция желае някогашният вътрешен министър на ГЕРБ Валентин Радев. 

" Поддържането на това защитно оборудване остава на полицията и на армията. Те толкоз могат. Армията по принцип се занимава с други неща, полицията също. Има компании - строителни, такива които са правили това оборудване. Да платят на регионалните шефове, както беше на времето, те да си заплащат на компаниите и те да го поддържат. Няма за какво да го даваме на армията и полицията, видяхте с какво поддържат - с колани, с камъни, с подръчни средства ", разяснява ексминистърът.

Бившият секретар на Министерство на вътрешните работи проф. Николай Радулов пък счита за огромен проблем командироването на граничари тук-там, които не познават. Корените на казуса обаче били доста обратно във времето, още 2004-2005-2006 година, когато се решило, че няма потребност от толкоз доста гранична полиция и към 6000 души били пенсионирани, освободени или преназначени. " Този министър желае да назначи към 1600 души, обаче те би трябвало да бъдат обучавани. Проблемът е, че няма способени хора, които незабавно да стартират да работят ", съобщи той.

И уточни, че случаите с гранични чиновници са сигнали за обстановката. " За да се преодолее едно натрупвано 15 година закъснение в тая област се изискват най-малко 1-2 мандата без разтърсвания ", настоя проф. Радулов.

Граница се пази с граничари, не се пази нито с служители на реда, нито с военни, съгласи се Валентин Радев. Решението им да пратят армията да оказва помощ на границата било краткотрайно, оправда се той. Сега по-добрият вид била жандармерията, само че и това не било решение. 

И двамата специалисти считат, че има пробив в националната сигурност около хванатия у нас Дейвид Бодил, който бе търсен от Интерпол. " Народното събрание обаче не го търси там, където би трябвало. Те се захапаха чисто политически, тъй като наближават избори с една депутатка от Демократична България ", съобщи проф. Радулов. Според него би трябвало да има въпроси към ДАНС и ДАР. Ако е бил толкоз рисков, би трябвало да е под наблюдаване от контраразузнаването и тази депутатка да бъде предизвестена и предпазена от ДАНС. Радев също означи, че има пропуск по какъв начин е влезнал у нас Бодил.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР