Страните-членки на НАТО на предстоящата среща на върха на алианса

...
Страните-членки на НАТО на предстоящата среща на върха на алианса
Коментари Харесай

НАТО вече има обща позиция за членството на Украйна

Страните-членки на НАТО на идната среща на върха на алианса във Вилнюс ще излязат с единна позиция по отношение на вероятностите за влизане на Украйна във военно-политическия блок. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за английския ефирен канал Sky News. Срещата ще се организира на 11 и 12 юли.

По същото време външният министър на Украйно Дмитро Кулеба съобщи: „ Вече са контрактувани няколко значими решения за Украйна и НАТО. В резултат на срещата пътят ни към алианса сигурно ще се съкрати. И това е доста значим резултат, за който ни беше казано, че няма да се случи, само че го направихме дружно с нашите най-близки сътрудници “, сподели Кулеба.

Столтенберг е безусловно сигурен, че членовете на алианса ще намерят комфортна за всички дефиниция във връзка с вероятностите за влизане на Украйна в НАТО.

Успоредно президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че сега Украйна " към момента не е подготвена " да стане член на НАТО. Той акцентира нуждата алиансът да откри явен и изпълним път, който страната да следва, с цел да извърши изискванията за присъединение. Байдън повтори, че процесът на участие в НАТО изисква време и осъществяване на критерии като демократизация. Според Байдън войната на Украйна с Русия би трябвало да завърши преди НАТО да може да прегледа кандидатурата на Киев, защото алтернативата би означавала, че целият алианс е във война с Русия. Подобно е мнението и в Германия. В събота The Daily Telegraph, базирайки се на неназован източник от НАТО, разяснява, че Германия на срещата на върха във Вилнюс ще се застъпи за отсрочване на влизането на Украйна в алианса заради опасения, че незабавното участие може да докара до война с Русия.

В същото време редица източноевропейски водачи, в това число естонският министър председател Кая Калас, считат, че на срещата на върха на Украйна би трябвало да бъде показана пътна карта за участието ѝ в алианса.

Бившият общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не изключи приемането на Украйна в НАТО " на части ". Той изрази своята позиция в изявление, оповестено в неделя в Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), написа БГНЕС.

``Разбира се всичко това е комплицирано и в последна сметка зависи от решенията на Украйна, само че във всеки случай не е невероятно ", сподели Расмусен, отговаряйки на въпрос дали счита за допустимо единствено елементи от Украйна като да вземем за пример Западна Украйна да бъдат включени в НАТО. " И това може да има стабилизиращ резултат върху цяла Европа. Спомнете си влизането на Западна Германия в НАТО през 1955 година ", напомни Расмусен. В същото време той призна, че " има доста разлики, само че са вероятни и паралели ". ``Например, може да се контракти, че отговорностите за помощ според член 5 от Договора за НАТО ще бъдат изпълнени единствено при положение на офанзива против тези елементи от украинска територия, където държавното управление в Киев сега упражнява фактическа пълномощия ", изясни Расмусен.

Той акцентира, че сега се разискват вероятните разновидности за влизане на Украйна в НАТО. " Това включва, първо, че демонстрираме на Украйна бързия път към участие, както в тази ситуация с Швеция и Финландия. Второ, това значи, че в бъдеще ще обсъждаме всевъзможни подробни въпроси на доверие в Съвета на НАТО " Украйна, което в идеалния случай ще обезпечи тясна политическа съгласуваност сред Киев и западния алианс непрекъснато ", сподели някогашният общоприет секретар на НАТО.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР