Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара

...
Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара
Коментари Харесай

Блинкън: ВСУ имат зелена светлина от САЩ за удари срещу цели в Русия с американски оръжия

Съединените щати ще дават на Украйна спомагателни 2 милиарда $ външно военно финансиране, сподели в сряда държавният секретар Антъни Блинкън, представен от Ройтерс.

Той приказва на взаимна конференция в Киев дружно с украинския външен министър Дмитро Кулеба, като добави, че поддръжката ще бъде ориентирана към вложение в индустриалната база на Украйна.

Блинкън акцентира, че Вашингтон и Киев ще подпишат двустранно съглашение за гаранции за сигурност през идващите седмици. По думите му " сложната работа " по подготовката на съглашението към този момент е завършила.

" Мисля, че доста скоро ще приключим правенето на текста на съглашението. (...) Вярвам, че ще можем да подпишем това съглашение след няколко седмици ", сподели Блинкен на конференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Киев.

Според държавния секретар на Съединени американски щати съглашението ще планува разпределяне на помощ на Украйна за идващото десетилетие.

Блинкън също повтори, че Вашингтон се е съсредоточил върху изпращането на ракетни системи Patriot и други сериозни средства за противовъздушна защита в Украйна.

По-рано Bloomberg написа, базирайки се на свои източници, че Съединени американски щати обмислят опцията да изпратят още една батарея Patriot в Киев дружно с радари.

Блинкън също означи, че Съединени американски щати не приканват Украйна да нанася удари по цели на съветска територия с оръжия, доставени от Вашингтон, само че считат, че Киев би трябвало самичък да вземе решение за това.

Във вторник Блинкън изнесе тирада в Киевския политехнически университет в която сподели, че Съединени американски щати ще стоят до Украйна, до момента в който не бъде обезпечен нейният суверенитет в региона на сигурността. Той също съобщи, че Русия би трябвало да заплати за това, което унищожи, а Съединени американски щати имат намерение да конфискуват замразени съветски активи, с цел да създадат това.

Той напомни, че преди година в Хелзинки е изнесъл тирада, в която сподели че експанзията на Владимир Путин против Украйна е стратегически неуспех. Той повдигна тематиката още веднъж в новата си тирада и похвали " стратегическия триумф " на Украйна.

Блинкън изброи такива триумфи като подписани двустранни съглашения с гаранции за помощ на Украйна от дузина страни, задълбочаването на съдействието ѝ с НАТО и откриването на корабен маршрут за експорт на зърно през черноморските пристанища. Всичко това, съгласно Блинкън, допуска, че Украйна в последна сметка ще завоюва, а последователите на известната теза, че времето е на страната на Путин, бъркат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР