Страните - членки на Европейския съюз, и Европейският парламент постигнаха

...
Страните - членки на Европейския съюз, и Европейският парламент постигнаха
Коментари Харесай

От муранско стъкло до лиможки порцелан: ЕС ще защитава занаятчийски продукти

Страните - членки на Европейския съюз, и Европейският парламент реализираха съглашение за отбрана на обичайните занаятчийски и промишлени артикули с генезис от общността, вариращи от муранско стъкло до ножарските произведения от Солинген, посредством нов механизъм, ориентиран към поощряване на локалните общности и битка с фалшификатите, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Предложена от Европейската комисия през април предходната година, новата скица ще размени националните стратегии в 16 страни членки и се чака да обхване до 800 разнообразни продукта - бижута, текстил, дантела, естествени камъни, принадлежности за хранене, стъкло и порцелан.

Сделката също по този начин ще пази имената на домейни и онлайн продажбата на занаятчийски и индустриални артикули.

Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO) ще помогне с процеса по установяване на новия правилник.

Европейският съюз към този момент употребява схеми за географски инструкции, с цел да отбрани артикули, храни и виновност от даден район. Това се явява основен детайл от селскостопанска и комерсиална политика на съюза, която обаче от време на време провокира рецензии от страна на комерсиалните му сътрудници.

 " Търновският суджук " получи европейска отбрана

" Този нов механизъм освен ще помогне за повишение на осведомеността за обичайните артикули от по-слабо развити райони, само че ще притегли туристи и ще сътвори работни места ", сподели в изказване депутатът от Европейската национална партия (ЕНП) Марион Валсман.

" Това също по този начин ще подсигурява лоялна конкуренция за производителите, като им оказва помощ да се борят с подправените артикули, като в същото време дава гаранции за потребителите, че купуват същински артикул със характерни качества ", добави Валсман.

Според известие на Съвета на Европейски Съюз, откакто този правилник бъде дефинитивно утвърден, обсегът на географските означения, които до момента са били употребявани основно за храни и питиета, ще бъде уголемен, тъй че да обхване и промишлени артикули, чиито качества са свързани главно с региона на произвеждане, като да вземем за пример бохемското стъкло, лиможкия порцелан или ножарските произведения от Солинген.

Уточнява се, че Европейски Съюз има характерни правила за отбраната на географските означения за виновност, спиртни питиета, хранителни артикули и други селскостопански артикули. Шампанското и пармската шунка са добре известни образци за географски означения за селскостопански артикули.

Няма обаче обхващаща целия Европейски Съюз отбрана на географски означения за занаятчийски и промишлени артикули.

Защитата за такива артикули ще докара до увеличение на нововъведенията и вложенията в занаятите, като помогне на занаятчиите и производителите да предизвикват и пазят своитe обичайни познания и умения на нивото на Европейски Съюз в сходство с разпоредбите в региона на конкуренцията, се добавя в известието. Предварителното съглашение в този момент би трябвало да бъде утвърдено и публично признато от двете институции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР