Покушението на словашкия премиер Роберт Фицо предизвика и въпроса Как

...
Покушението на словашкия премиер Роберт Фицо предизвика и въпроса Как
Коментари Харесай

След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер

Покушението на словашкия министър председател Роберт Фицо провокира и въпроса „ Как е работила службата за защита ” и има ли пропуски в работата им, които е можело да бъдат избегнати, а атентатът предотвратен. 

Опитът за убийството на словашкия премиер засяга единството на европейската сигурност, настояват специалисти. Според някогашния шеф на НСО ген. Тодор Коджейков шокът е повлиял отрицателно на реакциите на охранителите. „ За непрофесионализъм не може да се приказва, тъй като нахлуване от един метър, е доста близка отдалеченост, когато от един метър извадят оръжие и почнат да стрелят, за една секунда се изстрелват тези пет изстрела, секунда, секунда и половина. Това е времето, в което вие можете да реагирате ”, споделя той.

Пропуски е имало през цялото време, считат специалисти. Предварителната проучвателна активност както на мястото, по този начин и на посетителите и техните настройки към министър председателят Фицо евентуално са били пропуснати. „ Охраната на висшите държавни чиновници, е завършващата фаза на цялата система за сигурност, с цел да се случи такова нещо, системата за вътрешна сигурност в Словакия не е реагирала, или тя е знаела, и не е подхванала дейности ”, изяснява Милен Иванов, някогашен зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи.

Коджейков счита, че това, че цялата защита се хвърля върху нападателя, а никой не се насочва към премиера, е проблем. „ Той лежи 2-3 секунди самичък, паднал до една скамейка. За тези 2-3 секунди, в случай че е имало втори човек, който е бил в тълпата, и е желал да довършат започнатото, са щели да го създадат ”, счита някогашният шеф на Националната работа за защита.

Реакцията на службата за защита в сериозния миг повдигна и въпросът – „ Възможно ли е дейностите им да са умишлени ”. Според Милен Иванов това е интервенция, която е подготвяна дълго време. Ген. Коджейков счита, че не може да се приказва за тенденциозен бойкот. „ Хванаха момчетата неподготвени в ситуция, която може би не са отигравали, не са упражнявали ”, допълва той.

Въпреки че тълпата е била относително дребна – към 30 души, те не били проверявани за оръжия. „ Самите фрагменти на атентата демонстрират, че защитата не е добре образуван екип, там има доста огромно количество безредни дейности ”, изяснява Иванов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР