Страхотна рецепта за арменски сарми с прясно зеле - тази

...
Страхотна рецепта за арменски сарми с прясно зеле - тази
Коментари Харесай

Арменска тольма (Сарми с прясно зеле)

Страхотна рецепта за арменски сарми с прясно зеле - тази година бъдете по-различни

Необходими Продукти

● прясна зелка - 1 бр.
● мляно месо - 2 кг
● ориз - 2 к.ч.
● лук - 4 бр.
● чесън - 4 скилидки
● масло - 120 г
● магданоз - 1/2 връзка
● копър - 1/2 връзка
● червен пипер - на усет
● черен пипер - на усет
● изсъхнал рейхан - на усет
● чили - на усет
● сол - на усет

за соса


● лук - 2 бр.
● доматено пюре - 3 с.л.
● олио - 30 мл
● червен пипер - 1 с.л.
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Днес ще Ви показва едни вкусни сарми с прясно зеле. Рецептата за тях имам от моята етърва, която е необикновен кулинар, от който аз започнах да се изучавам да сготвям преди повече от 20 години.

Зелката се измива и почиства от кочана. Слага се в тенджера с вода на котлона. След като водата в тенджерата заври, би трябвало да изчакате 10-на минути (зависи от зелето), с цел да омекнат леко листата и да не се чупят при навиване на сармите.

Докато чакате, би трябвало да подготвите плънката и соса.

Слагате каймата в подобаващ съд, към нея би трябвало да добавите мъничко вода - 1/3 ч.ч., с цел да станат зелевите сарми по сочни (не е неверно в случай че не го извършите ). След това се прибавят ситно нарязаните или блиндирани лук, чесън, магданоз и копър. Оризът и сухите подправки също се изсипват в купата с каймата. Всички се размесва добре и тогава се налива разтопено масло и още веднъж се размесва.

Соса се прави в тиган на котлона. Запържвате ситно нарязания лук до златисто в мазнината. Добавяте доматеното пюре и подправките. Разбърквате добре и сваляте от котлона.

След като сармите са навити, се подреждат в огромна тенджера. В/у всеки ред се изсипва по малко от соса и от горната страна още веднъж се редят сарми. Когато всичко е готово, в/у сармите се поставя паница (за да ги притиска) и се налива вода (аз употребявам тази, в която съм варила зелето).

Правило номер 1 при приготвянето на тези сарми е да се смели хубаво месо (никога подготвена кайма от магазина). Към месото се прибавя мъничко вода, с цел да бъдат сармите сочни. Аз в никакъв случай не употребявам чешмяна вода, а преварена и охладена, в краен случай филтрирана или минерална.

Количеството на всички подправки може да бъде намалявано или увеличавано съгласно Вашия усет. Върху всеки ред сарми се полива малко сос. Те могат да бъдат направени от зеле, чушки, домат и/или патладжан. Задължително чушките и доматите се посоляват леко, преди да се изпълнят със сместа, тъй като другояче остават безвкусни.

Зелето се вари леко авансово, с цел да може да омекне и да се завият сармите, налага се да отстраните грубата част в средата на листата. Аз поставям паница и изпод на тенджерата, с цел да съм сигурна, че няма да загорят.

Не би трябвало да варите на мощен котлон. Когато водата заври, аз понижавам до най-малко и затварям с похлупак.

Ако спазите всички правила, разказани нагоре, ще постигнете превъзходен резултат, а точно - неустоимо вкусни сарми от прясно зеле.

Като допълнение може да сервирате арменска тольма с 1-2 лъжици заквасена сметана.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР