Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима

...
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима
Коментари Харесай

Фобиите – тези страшни думички

Страхът е естествена защитна реакция, предизвикана при забележима или невидима опасност. Но когато това възприятие се демонстрира всекидневно и пречи на естественото човешко държание, към този момент са налице уплахите. Симптомите на уплахите са разнообразни: сърцетуптене, учестено дишане, потене, зачервяване, напрежение в стомаха и други

Съществуват най-различни типове уплахи – страшни думички, които вгорчават живота ни. Едни от най-разпространените са клаустрофобията – боязън от затворени, тесни пространстава и ахлофобия – боязън от тъмното. По-специфични са хроматофобията – боязън от избран цвят, климакофобията – боязън от нанагорнище и слизане по стълби и хронометрофобия – боязън от часовници и от отминаващото времето като цяло. Ако всекидневно се качвате на кантара и с смут поглеждате към цифрата, която сочи стрелката, може да страдате от покрескофобия – боязън от повишение на тежестта.

Фобиите са свързани и с физическото, и с душевното положение на човек. Страхът да не бъдем засегнати тялом и духом дава основа за развиване както на аихмофобията – боязън от остри предмети, на офидиофобията – боязън от змии, по този начин и на филофобията – боязън от влюбвания. Някои уплахи са взаимосвързани и поради това са значим фактор за развиването ни в избрани сфери от живота. Еротофобията, като боязън от физическата обич, и малаксофобията – боязън от любовна игра, допускат генофобията – боязън от секс. А в случай че тези страхове са обладали съзнанието ви, те допускат и гамофобия – боязън от сватба. Някои уплахи пък взаимно се изключват. Например, в случай че страдате от асиметрофобия – боязън от асиметрични неща, несъмнено у дома всичко ви е подредено под конец и сте една от многото чистници. По тази логичност няма по какъв начин да страдате от блутофобия – боязън от миене или къпане.

Медикаментозното лекуване на страховете включва приемане на разнообразни типове транквиланти. Честото и безсистемно пиянство на хапчета обаче може да докара до взаимозависимост, по тази причина лекуването не би трябвало да се организира повече от две седмици. Приемът на хапчета единствено подтиска страховете, без да се бори с тях съществено. Затова експертите не дефинират лекуването на уплахи с хапчета като изключително дейно. Психотерапията е метод да се намерят и изкоренят аргументите за уплахите, поради което този вид дава положителни резултати. Причините за уплахите постоянно са скрити надълбоко в човешката душeвност и единствено помощ от експерт може да изкара на ярко тъмните ни страхове.

Друг вид е да измененията радикално живота си – място на живеене, работа, другари, тъй че и страхът да престане да бъде настоящ.
Например – в случай че имате боязън от тълпи и заради тази причина не можете да ползвате градски превоз, намерете си квартира покрай работата, тъй че да не ви се постанова да се качвате в рейсове и трамваи. За да извършите такава смяна, би трябвало тъкмо да определите това, от което се страхувате, с цел да стреляте тъкмо в задачата. Ако страхът от тълпи е единствено мотив да прикриете нежеланието си да ходите на работа, промяната на дома с по-близък до офиса, единствено би нараснал страховете ви.

Частичен вид за потушаване на уплахите е непрекъснато да си напомняте позитивните страни и приключените каузи.
Например – в случай че непрекъснато се страхувате, че не сте изключили ютията, поставете си листче-паметка на входната врата, което да ви припомня преди да излезете от вкъщи, да ревизирате контактите. Ако се страхувате от заболявания, болести и всевъзможни микроби, скрийте мокри кърпички и антибактериални препарати на всички места към вас. Самата мисъл, че сте се запазили с голям брой хигиенични оръжия, с които да реагирате на опасността от бацили, работи добре.

Създайте си ежедневни ритуали, които да ви успокояват. След като превъртите ключа на входната врата – бутнете я, с цел да сте сигурни, че сте заключили. Веднага щом се приберете, отворете вратите на дрешника, с цел да се убедите, че там не дебнат никаква страшни сенки (скиафобия– боязън от сенките). Така умерено ще можете да продължите с другите си отговорности. Да не се страхувате от нищо не е вид за унищожаване на уплахите. Страхът е естествена човешка реакция, с помощта на която сме съумели да се самосъхраним във времето.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР