Стотици семейства подадоха колективен иск, в който съдят едни от

...
Стотици семейства подадоха колективен иск, в който съдят едни от
Коментари Харесай

„Големи лоши чудовища“: Стотици семейства съдят технологични гиганти за лошо влияние над децата

Стотици фамилии подадоха групов иск, в който съдят едни от най-големите софтуерни компании в света. Според тях фирмите са били наясно, че излагат малолетни на рискови артикули и трендове.

Делото обгръща фирмите „ Мета “ (собственик на Facebook и Инстаграм), ТикТок, Google и „ Снап инк “ (собственик на Снапчат) и е едно от най-големите в историята на Силиконовата котловина.

Установени са учениците, които се виждат в клипа

Ищците са елементарни фамилии от Съединените щати, както и няколко учебни региона. Всички те настояват, че обществените мрежи са нездравословни за децата още от зародиш.

По-рано делото беше съществено подкрепено от федерален арбитър, който дефинира, че фирмите не могат да употребяват Първата корекция в делото, която пази свободата на словото.

Тези, които не спазят наредбата, ще получат санкция, възлизаща на до 1% от международния им оборот

„ Бях безусловно пристрастена още на 12 години. И не съумях да си върна живота през цялото ми тийнейджърство “, споделя Тейлър Литъл, която била пристрастена към обществени мрежи. Нейната фикс идея довела до няколко опита за самоубийство и години наред меланхолия.

Тя разказва софтуерните компании като „ огромни неприятни чудовища “.

Тейлър споделя, че преди да получи първия си смарт телефон, тя била спортна натура, която се занимавала с танци и спектакъл. „ Когато ми вземеха телефона, усещах признаци като при абстиненция. Беше отвратително “, споделя тя.

Тя си спомня и първата страница, която е отворила в обществена мрежа – персонална страница на човек, който се самонаранява и демонстрира раните си. „ Като кликнах на страницата и я отворих, това наличие се появи без предизвестие. Не, не съм го търсила, не съм го желала. И още мога да го видя. Сега съм 21 години и още го виждам все едно е пред мен “, споделя тя.

Тейлър има проблеми също със наличие на тематика имидж и хранителни разстройства.

Клипове със зоофилия и самонараняване също са видяни от откриватели от Станфорд

Адвокатите на фамилиите показват и различен случай за образец – този на 14-годишната английска ученичка Моли Ръсъл. Тя попаднала на големи количества информация за самонараняване, самоубийство и меланхолия в обществените мрежи.

Разследване на гибелта ѝ демонстрира, че момичето е умряло „ страдайки от меланхолия и отрицателните резултати на обществените мрежи “.

Представителите на фамилиите възприемат и друг метод при делото. Те настояват, че логаритмите на обществените мрежи са по този начин проектирани, че да водят до пристрастяване.

От „ Мета “ към този момент разгласиха изказване по тематиката. „ Искаме да успокоим всеки един родител, че одобряваме техните и на децата им ползите доста драговолно. С работата си се стремим да предоставим спокойна и безвредна среда на младежите онлайн “, споделя те.

От ТикТок отхвърлят коментар.

„ Google “ дефинират обвиняванията като безусловно погрешни. „ Опазването здравето на децата е в основата на нашата работа “, споделят от компанията. „ Снапинк “ разясняват, че платформата им „ цели да отстрани напрежението от това да бъдеш съвършен “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР