Стотици се сбогуваха в Националната опера на Украйна с водещ

...
Стотици се сбогуваха в Националната опера на Украйна с водещ
Коментари Харесай

Стотици се сбогуваха с балетиста Олександър Шаповал, който се сражава като доброволец - Свят

Стотици се сбогуваха в Националната опера на Украйна с водещ балетист, погубен на фронта в източната част на страната, откакто се записал като доброволец незабавно след началото на съветската инвазия, предадоха Франс прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Олександър Шаповал умрял при минометен обстрел покрай селището Майорск, Донецка област, на 12 септември.

С цветя в ръце и през сълзи, близки, сътрудници, военни и фенове се поклониха през вчерашния ден пред ковчега на 47-годишния Шаповал. Бивш солист балетист, той работил в Националната опера на Украйна от 1994 година до предходната година, когато поставил завършек на кариерата си, с цел да се посвети на преподаването на танцовото изкуство.

Противно на локалната традиция, ковчегът бе затворен. Той бе изложен за поклонение в емблематичната постройка в центъра на Киев пред фотоси на Шаповал на сцената и на фронта. След това ковчегът бе затрупан с националното синьо-жълто знаме и повлечен от военни в униформи.

Баща на две девойки тийнейджърки, украинският балетист се включил към силите за териториална защита на столицата още на 25 февруари - ден след началото на съветската инвазия. След като нашествениците бяха отблъснати от покрайнините на Киев, Шаповал се трансферирал в Донбас - промишленият район в Източна Украйна, където се водят яростни сражения.

От Националната опера го описаха като " самоуверен романтик " и " смел боец ".

" Винаги е доста тежко да загубиш другар. За мен (Олександър) беше другар, брат по оръжие. Той беше заслужен човек. Душата ми е празна. За мен той постоянно ще бъде жив ", сподели Роман Туршиев, който е бил в една и съща военна част с Шаповал.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР