Столичният общински съвет реши водачите на индивидуално електрическо превозно средство

...
Столичният общински съвет реши водачите на индивидуално електрическо превозно средство
Коментари Харесай

Нови ограничения в скоростта на електрическите тротинетки в София

Столичният общински съвет реши водачите на самостоятелно електрическо транспортно средство (електрическа тротинетка) да нямат право да развиват повече от 25 км/ч в София. Това стана след гласоподаване на промени в Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община.

Движението с електрическа тротинетка би трябвало да става по построената велосипедна инфраструктура, а при неналичието на такава - допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване. Минималната възраст за лидера на електрическа тротинетка е 16 години - по велосипедни инфраструктури и пътища, по които позволената скорост е до 50 км/ч, и 14 години - единствено по велосипедни алеи. Водачите на този тип транспортни средства под 18 години наложително ще би трябвало да носят каска.

Забранява се превозването на други лица, както и придвижването по тротоари и други места за пешеходци. Не се позволява и използването на мобилен телефон по време на ръководството на тротинетките. За нарушителите са планувани санкции. В тъмните часове на денонощието и при понижена видимост лидерът би трябвало да е с включени светлини и да има светлоотразителни детайли върху забележимата част от облеклото си.

Пътната сигурност е главната цел на измененията, сподели ръководителят на СОС Георги Георгиев, който е и един от вносителите на отчета. Регулираме притежателите на тротинетките чартърен да вкарат ограничавания, каквито има в други европейски страни, изясни той.

Безразборното паркиране би трябвало да се ограничи, по тази причина придвижването в парковете ще е в " алена зона ", като това ще бъде обозначено на GPS системата на приложенията за тротинетки, изясни Георгиев. Промяна има и в частта за подаване на сигнали за нарушавания, уточни той. В самите приложения ще има секция за подаване на сигнали със фотоси, с цел да може да се улеснят регулиращите органи за контрола. За придвижването по пътищата контролът ще се реализира от полицията.

Предвидени са и санкции за компаниите, които отдават тротинетки чартърен. Компаниите софтуерно ще би трябвало да вкарат рестриктивните мерки, които общинският съвет одобри, тъй че отсега нататък автоматизирано да се лимитира скоростта с помощта на геолокацията на тротинетката, изясни Георги Георгиев. По думите му, при влизане в парк оптималната скорост би трябвало да бъде 5 км/ч, тъй че да не може да се кара, а да се бута тротинетката. Това е и най-важната смяна, тъй като със софтуерното ограничаване, каквото тези компании ползват и в други места в Европа, ние ще успеем дейно да използван разпоредбите, а при нарушавания от фирмите, те ще бъдат глобени. За фирмите, които не са лимитирали софтуерно системи си, санкцията ще бъде от 500 до 1000 лева

Компаниите ще имат задължението по-бързо да съберат безпризорно разхвърляните тротинетки, уточни още Георгиев. В паркове, градини и пешеходни площади ще бъдат обособени от общината в едномесечен период места, на които да бъдат паркирани тротинетките.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР