Столичният кмет Йорданка Фандъкова беше категорична, че няма опасност София

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова беше категорична, че няма опасност София
Коментари Харесай

Фандъкова увери, че София има вода за години напред

Столичният кмет Йорданка Фандъкова беше безапелационна, че няма заплаха София да остане без вода, а в  язовирите „ Искър ” и „ Бели Искър ” има вода за столицата за години напред. Тя изясни пред Нова телевизия, че от 600 до 800 противозаконни присъединения към водопреностана мрежа на София се откриват годишно. 

„ Отстраняват се и се глобяват. Това е развой на ръководство на тази система, една непрекъсната борба ”, разяснява Фандъкова.  

По думите й водопроводът на София е в положително положение, следи се непрекъснато. А когато има проблеми по мрежата, те се отстраняват.

„ Посетихме пречиствателната станция в Бистрица, всички видяха, че равнищата на язовирите се наблюдават в действително време. Във всеки миг знаем какви количества вода има в системата на София ”, съобщи столичният кмет. „ Въпросът е какво е техническото положение на мрежата. Рилският тръбопровод е остарял, един сектор от него е рехабилитиран, когато станах кмет. В момента стават 2-3 повреди годишно, по информация на „ Софийска вода ” ”, посочи столичния кмет.

Тя изясни, че е сложила ясно изискванията, при които да се прегледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

„ Първото изискване беше да се подсигуряват количествата вода за София. Затова решението е да се подават спомагателни количества вода от водосбора, който зарежда язовир „ Белмекен ”, към язовир „ Бели Искър ”. Това е решено, имаме публично писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат обезпечавани ”, сподели Фандъкова.

„ Оттук нататък приказваме за няколко неща. Първо, страната да подсигурява, че още тази година ще стартира ремонтът на язовирната стена на „ Бели Искър ”, който е държавна благосъстоятелност. Има непълен ремонт, който е юридически преди години ”, съобщи Фандъкова.

Тя разясни, че от няколко години се оферират планове за това, само че специалистите още спорят по кой метод тъкмо да се ремонтира. „ Категорично заявих, че язовирът не би трябвало да се източва поради ремонт ”, сподели столичният кмет.

Друга защитна мярка за водата на София, е да има спирателен механизъм в Мало Бучино и в случай че се наложи, да се спре подаването към Перник.

„ София има опция да помогне на бедстващи хора, които се намират на 30-40 минути от нас. При гаранции за София, считам, че сме длъжни да помогнем ”, сподели Фандъкова.

„ Финансовата част ще се уреди сред двата ВиК оператора. Няма съображение да се трансформират сметките за софиянци. Разбира се КЕВР ще ги дефинира ”, сподели още столичният кмет. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР