Столичната община ще поема финансирането на проекти за възстановяване на

...
Столичната община ще поема финансирането на проекти за възстановяване на
Коментари Харесай

Столична община поема проектите за ремонт на сградите паметници на културата

Столичната община ще поема финансирането на планове за възобновяване на постройките монументи на просвета. Това стана ясно от кмета на София Йорданка Фандъкова, която показа пилотната стратегия „ Културно завещание “.
С нея общината ще поддържа изработването на планове за възстановяване на остарели здания. Опитът за подкрепяне е взаимстван от парижкия регион „ Маре”, с който кметството има подписан контракт за съдействие от 2015 година
Финансовият запас на пилотната фаза на стратегия, която ще се осъществя през тази година, е 300 000 лева Парите ще се отпускат от бюджета на общината. Максималният размер на един план ще е до 75 000 лева
За финансиране ще могат да аплайват всички притежатели на здания, които са оповестени за монументи на културата. „ Сградите би трябвало да са недвижими културни полезности от категориите с национално значение, с локално значение, с ансамблово значение и да се намират на територията на Столичната община. По програмата няма да се дават финансови средства, а ще се изготвя плановата документи, както и ще се показва следващ авторски контрол при осъществяване на дейностите “, сподели по-рано Фандъкова. Тя изясни, че направените капиталови проекти ще са за укрепвания, консервационно-реставрационни и ремонтни действия и ще се вършат от проектанти, определени от „ Московка “ 33, по Закона за публичните поръчки. „ Срещу тази помощ притежателите на здания ще поемат доста сериозен ангажимент да извършат плануваните действия в 3-годишен период, в случай че това не се случи, те ще бъдат длъжни да възстановят средствата “, посочи градоначалникът.
По данни на общината на територията на София има 1400 здания със статут на монументи на културата, като 60% от тях са ситуирани в централната част на града. Към сегашния миг са възобновени 118 сгради като, като единствено в регион „ Възраждане” са ремонтирани 42.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР