Стефановден е последният християнски празник от годината и на този

...
Стефановден е последният християнски празник от годината и на този
Коментари Харесай

За Стефановден подредете на трапезата месни ястия

Стефановден е последният християнски празник от годината и на този ден се подготвят главно месни ястия, които да се подредят на трапезата. Задължителни са свинското със зеле и баницата с месо.

Според някои традиции на масата на Стефановден би трябвало да се сложи и пълнена кокошка, с цел да има обилие в дома през идната година. Цялото семейство през днешния ден би трябвало да се събере към трапезата, а омъжените двойки би трябвало да посетят своите кумове.

Стефановден е одобряван като един от дните на коледния интервал, поради което е признато трапезите да са цялостни с храна, както и на самото Рождество Христово.

С този празник християните затварят кръга на годината. Тези традиции се съблюдават, защото самото име на светеца – Стефан, от гръцки се превежда като венец, а венецът е кръговиден.

Светецът е първият архидякон и страдалец за християнската религия, който служил в първата християнска община – Йерусалмската.

На 27 декември имен ден честват Стефан, Стефка, Стефания, Стефана, Станчо, Стамен, Стойка, Стоимен, Стефани, Стойчо, Стоянка, Станислава, Станимира, Венцислав и Венцислава.

В някои региони на България днешният празник се чества в чест на мишките.

От Стефановден до Йордановден съгласно националните поверия стартират така наречен Мръсни дни, в които злите сили вървят по земята. Затова съществуват доста забрани, измежду които да не излизаме по мрачно и не мием косите си, тъй като водата към момента не е кръстена.

В предишното по време на мръсните дни хората връзвали скилидки чесън за облеклата си, тъй като вярвали, че караконджолите и другите демонични същества бягат от миризмата му.

Един от главните традиции, свързани с 27 декември, носи името Ладуване. Момите се събират и дружно гадаят за сватба. Всички неомъжени дами топят китки, привързани с пръстен или различен персонален предмет в ново менче, цялостно с вода.

На другата заран една от момите, облечена като младоженка, вади китките от менчетата и гадае за фамилния живот на своите приятелки.

Житото също служи за предсказване. Неомъжените девойки могат да вземат шепа жито и да го слагат под възглавниците си, като се има вяра, че ще сънуват бъдещия си младоженец.

Подходящи предписания за Стефановден са още баница с кайма, свински кебап, печен свински врат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР