ПАРИЖ (АП) — Френският президент Еманюел Макрон отлетя за Нова

...
ПАРИЖ (АП) — Френският президент Еманюел Макрон отлетя за Нова
Коментари Харесай

Френският президент Еманюел Макрон отлетя за Нова Каледония на фона на продължаващите безредици

ПАРИЖ (АП) — Френският президент Еманюел Макрон отлетя за Нова Каледония в сряда в опит да откри политическо решение на безредиците, които раздрусаха френския архипелаг в югозападната част на Тихия океан, на към 16 000 километра (10 000 мили) от метрополис Франция.

Размириците повдигнаха нови въпроси по отношение на метода, по който Макрон се оправя с колониалното завещание на Франция. Има десетилетия на напрежение сред локалните канаки, които търсят самостоятелност за територията от 270 000 души, и потомците на колонисти и други, заселили се на острова и които желаят да останат част от Франция.

Размириците избухнаха 13 май, до момента в който френският законодателен орган в Париж разисква изменението на френската конституция, с цел да направи промени в изборните описи на Нова Каледония. Противниците се опасяват, че мярката ще облагодетелства профренските политици в Нова Каледония и ще маргинализира в допълнение канаките, които в миналото са страдали от строги политики на сегрегация и необятно...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР