Стефанос Циципас беше подложен на истинско предизвикателство, за да си

...
Стефанос Циципас беше подложен на истинско предизвикателство, за да си
Коментари Харесай

Циципас оцеля в пет сета срещу Синер и е на 1/4-финал в Мелбърн

Стефанос Циципас беше подложен на същинско предизвикателство, с цел да си обезпечи място на четвъртфинал на Откритото състезание на Австралия по тенис, само че въпреки всичко победи Яник Синер (Италия) с  6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3. Номер 3 в схемата беше апетитен от много хора като кандидат даже за купата, а до през днешния ден даже не беше изгубил сет. След първите два изглеждаше, че гръцкият тенисист ще повтори успеха си над 21-годишния Синер в три сета, както беше на четвъртфинала на този шампионат предходната година, само че очакванията му бяха попарени от внезапна смяна в държанието на съперника.

Синер заигра все по-уверено, откри си баланс при топките от крайната линия и диктуваше темпото в третия и четвъртия сет. Но въпреки всичко много по-опитният грък спря пропадането. Той резервира хладнокръвие, събра се зад своя сервис и мощен форхенд и завоюва съдбоносен пробив в шестия гейм от петия сет по пътя към завладяваща четиричасова победа. Циципас е финалист от Ролан Гарос 2021-а година и три пъти полуфиналист на Мелбърн Парк.

Успехът през днешния ден усъвършенства още салдото сред двамата в шампионати от ATP на 5-1 победи. Циципас ще се изкачи до номер 1 в класацията на ATP за първи път, в случай че вдигне трофея в Мелбърн, ще би трябвало на първо време да се оправи с Иржи Лехечка (Чехия).

" Имах възприятието, че съм прекарал цялостен век на този корт, играейки тенис ", сподели Циципас иронично след мача. " Но беше един страховит мач, който безусловно те вади от равновесие ".

И освен имаше сериозна преднина в персоналните дуели, само че Циципас в никакъв случай даже не беше допускал пробив от този противник до през днешния ден. Това се случи за първи път в първия сет, само че проблемите на 24-годишния грък към този момент личаха във втория. Разменени пробиви и по-късно предпазени подавания държаха равенството до 4:4. Тогава 3-ят в схемата нанесе своя удар с чудесна отбрана и диагонали, обезпечили му пробив на нула. Третият сет беше същинска епопея, показал маратонски пет начални гейма. И откакто проби от трети опит в четвъртия гейм, а по-късно си взе и подаването, 21-говишният Синер дръпна с 4:1. Той можеше да поведе с още един пробив, само че Циципас първо избави три мач-бола.

В петият сет Циципас сподели опит и остави играта да го води, търсейки най-подходящ миг за пробив. И това се случи за 4:2, когато при третия път най-сетне взе преимущество и най-после го материализира при подаването си за 6:3.

Автор: Атанас Василев/БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР