Срещу България има 14 наказателни процедури за нарушаване на правото

...
Срещу България има 14 наказателни процедури за нарушаване на правото
Коментари Харесай

Еврокомисията съди България заради търговския регистър

Срещу България има 14 наказателни процедури за нарушение на правото на Европейски Съюз, като Европейската комисия към този момент е завела правосъден иск за това, че нашият Търговски указател не е обвързван със Системата за взаимно свързване на регистрите на Европейски Съюз - BRIS, сподели министърът на правосъдният министър Надежда Йорданова в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков, заложен на петъчния парламентарен надзор.

Йорданова напомни, че българският Търговски указател е трябвало да бъде обвързван с BRIS още през 2017 година, само че са минали години на безгрижие и безучастие. В момента България е единствената страна от Европейски Съюз, чийто Търговски указател не е обвързван към BRIS.Още през лятото Европейска комисия предизвести, че ще заведе иск против България, а министър Йорданова заяви пред депутатите, че това към този момент е реалност.

Проблемът е почнал да се взема решение от средата на предходната година, след опасността от Европейска комисия за съд. Тогава е изработен проект за деяние, регистърът е надграден и първият стадий от тестването му мина сполучливо, вторият е през февруари, заяви Йорданова. Целта е до края на юни той да бъде обвързван в европейската система.

Десет от наказателните процедури против България са в начален стадий, четири са във втора фаза - с стимулирано мнение от Европейска комисия , сподели още Йорданова. И предизвести, че има развиване и по 15-и проблем.

Има ли незаконна скица при " златните паспорти "

По-късно в петък в предаването " Въпросите " на TV1 Йорданова дефинира като стеснителен фактът, че инспекция на Държавна организация национална сигурност (ДАНС) е разкрила фрапантни нарушавания при пет случая на предоставяне на българско поданство против вложения (т.нар. " златен паспорт " ). Общо на организацията са били дадени за инспекция 47 случая от общо 84 процедури, като по част от тях работата не е завършила.

Сред нарушаванията са вложения в скъпи бумаги, които сменят притежателя си или складиране на нужните най-малко 2 млн. лева в българска банка, които биват изтеглени, след приемането на поданство. Йорданова изрази опасения, че има създадена незаконна скица за обезпечаване на български златен паспорт. Тя посочи, че при откритите нарушавания ще се пристъпи към лишаване на поданството, като ще се направи инспекция и дали има данни за закононарушение със забъркани длъжностни лица.

В момента България е застрашена с наказателна процедура от Европейската комисия, в случай че не приключи опциите за даване на " златни паспорти ". Другите две страни, против които към този момент е почнала такава наказателна процедура поради същата процедура, са Малта и Кипър.

Министър Йорданова изясни, че законодателната смяна, който ще спре тази процедура към този момент е предходна публично разискване, междуведомствено координиране и евентуално идната сряда ще бъде импортирана в Министерски съвет.

Гешев се засилил с миши стъпки

По мотив изказванията на някогашния началник на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, че КПКОНПИ не е имала какво да направи във връзка с Делян Пеевски, министърът разгласи: " Това са смехотворни изказвания. Става въпрос за липса на предпочитание, а не за липса на пълномощия ".

Надежда Йорданова разяснява, че откакто е подложен на офанзиви основният прокурор Иван Гешев се е засилил, само че с " миши стъпки ". На въпрос, по кое време той може да бъде освободен, министърът изрази вяра, че Гешев ще прояви достолепие и самичък ще напусне поста.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР