Срещата на върха на Г-7 в Хирошима показа, че нейната

...
Срещата на върха на Г-7 в Хирошима показа, че нейната
Коментари Харесай

Плюс 19 приятели на Путин: Бразилия танцува самба на погребението на Г-7

Срещата на върха на Г-7 в Хирошима сподели, че нейната ера е отминала и превъзходството на световния Юг стартира като нов полюс на мощ и въздействие.

Всичко на този свят е краткотрайно

Древната мъдрост, че всичко си има край, се оказа по-актуална от всеки път за световното владичество на груповия Запад, олицетворено в съществуването на неофициална група от седем индустриализирани страни в света - Съединени американски щати, Англия, Франция, Италия, Канада, Германия и Япония. Известна е като " Голямата седморка " или G7 на британски.

На годишната среща на върха на тази асоциация, която в миналото си присвои правото да взема решение ориста на света въз основа на своята военна и икономическа мощност, която преди малко се организира в Хирошима, светът видя за една нощ, безусловно онлайн по малкия екран по какъв начин настъпи световна трансформация: ерата на G7 завърши и стартира ерата на световния Юг.

И което е удивително, това се виждаше от всички континенти, чиято преса, представляваща разнообразни ползи и разнообразни политически групи, без да каже нито дума, означи това с съвсем идентични мнения.

Дори в навечерието на тази среща западната преса се изпусна, че измежду главните задания на срещата на върха на Г-7 ще бъде да се подкопае единството на БРИКС посредством уединяване от него на такива стълбове като Бразилия и Индия, чиито водачи бяха поканени в Хирошима и на които, както се чака, груповият Запад ще би трябвало да направи доста ласкави и преференциални оферти в подмяна на редуциране на съдействието им с Москва, излизане от неутралитета във връзка с войната в Украйна, който в подтекста на световната борба е еднакво за поддръжка на Русия. Но тази концепция се провали.

Демонстрация от Лула да Силва

Кулминацията на процеса на смяна на света, знак на световната трансформация, в която Г-7, водена от Съединените щати, тържествено и обществено съобщи щафетата на водачеството на световния Юг, беше проява, проведена на третия ден от среща на върха от бразилския президент Лула да Силва, поканен на нея.

Той не помръдна, не стана от мястото си и предизвикателно не подвигна очи, четейки някакви вестници, когато ръководителят на киевския режим Зеленски беше „ донесен “ в общата стая като сватбена торта. Лула просто пренебрегва Зеленски, Лула като че ли беше на друго място и в друго време, изцяло изключвайки себе си от общото неспокойствие към „ скъпия украински посетител “.

Кадрите, показани от UOL, най-големият бразилски информативен портал, демонстрираха лицемерното неспокойствие на западните водачи към Зеленски: усмивки, „ откровена “ наслада, „ другарски “ потупвания по рамото.

А Лула към момента седеше, задълбочавайки се в четенето, без да обръща внимание освен на Зеленски, само че даже и на президента на Съединени американски щати Байдън и канадския министър председател Трюдо, които клекнаха от дясната и лявата му ръка, и които най-радостно поздравиха „ президента “ на Украйна. Това би трябвало да остане в историята под мотото: Бразилия откри нова епоха за световния Юг.

Лула, сходно на други водачи на разрастващите се страни, изрично отхвърли концепцията, наложена им от Щатите, да доставят оръжие на Киев. Американският The New York Times написа в тази връзка:

" Индийският министър председател Нарендра Моди... излезе с изказване, фокусирано основно върху разговора и дипломацията, и предложи единствено филантропична, а не военна помощ. Не наподобява, че Зеленски е обърнал водачите на Бразилия или Южна Корея, които се опълчиха на изпращането на оръжия в Украйна. "

Украйна е катализатор за разцеплението сред Запада и Юга

Вероятно още известно време международната политика ще се гради към разбирането, че груповият Запад и неговата квинтесенция под формата на „ Голямата седморка “ са действителна мощ, диктуваща вектора на международното развиване.

Но спорът в Украйна и настояването на Запада страните от световния Юг да се причислят към западния мейнстрийм станаха катализатор за окончателния бракоразвод на тези международни политически и стопански агломерации и превръщането на световния Юг в обособен полюс на властта.

В тази връзка японското издание Nihon Keizai отбелязва: " Индия и Бразилия бяха внимателни по отношение на присъединяване си в срещата на Г-7 на Владимир Зеленски ".

" В резултат на това договарянията за Украйна на 21 май бяха разграничени на две елементи: среща на Г-7 и разширена среща на върха с присъединяване на разрастващите се страни в поддръжка на Киев участват единствено в материалите на част от Г7 ", пишат още те.

" Бразилският президент Лула да Силва, една от водещите фигури в световния Юг, сподели в спор на 21 май, че сме очевидци на появяването на многополюсен ред ", написа Nihon Keizai.

" Развиващите се страни виждат това като позитивен аспект за себе си. Лула съобщи, че многополюсното устройство, в случай че бъде развито, ще бъде от изгода за всички ", прибавя японското издание.

Юг вместо Запад

Ако западната преса, признавайки загубата на водачеството на Запада, се пробва да остане в границите на меките дипломатически максими, китайците избират по-ясни и по-директни формулировки.

South China Morning Post написа, че в нововъзникващата нова световна архитектура, където Съединените щати към този момент нямат надмощие, вторият полюс на мощ и въздействие никога не е Европа, както някой на Запад би желал да допусна. Според китайските политолози европейските политици, които откровено или съзнателно желаят да видят Европа като нов полюс, към момента надълбоко бъркат.

" Европа няма да може да се трансформира в " третия полюс " в очертаващия се многополюсен свят. Украинският спор направи Европа още по-зависима от Съединените щати, както стопански, по този начин и военно ", написа South China Morning Post.

" По-скоро „ третият полюс “ ще бъде световният Юг. И нищо не демонстрира това по-ясно от отговорите на световния Юг на спора в Украйна и зараждащата се Студена война на Запада с Китай ", пишат още те.

Вестникът акцентира:

" Развиващите се страни, доста от които са съумели да изградят обилни стопански запаси и политическо въздействие на международната сцена през последните десетилетия, имат свои лични ползи, които да пазят, свои лични полезности, които да поддържат, и разкази, които да излъчват. Те сами избират своите пътища и намерено показват мнението си ".

" Западът към този момент не може да диктува изискванията на световните спорове и борби. Това се потвърждава от обстоятелството, че западни политици, като Еманюел Макрон и Камала Харис, срещнаха много изострен отпор от водачите на няколко африкански страни по време на визитите си на този континент ", прибавя китайското издание.

Реликва от военната ера

Особено удивително е, че погребението на остарелия международен ред беше видяно от водещия английски вестник „ The Independent “, за който се очакваше да пее за „ укрепващото “ водачество на Запада. Но не, даже в навечерието на срещата на Г-7 вестникът написа неща, които са изцяло безпристрастни за Запада:

„ Едва ли може да се желае по-символично прощаване със остарелия международен ред от срещата, която ще се организира в Япония този уикенд. Лидерите на G7, извънреден клуб на най-богатите страни в света - организират годишна среща на върха в Хирошима - град, който е бил погубен от една от единствено двете атомни бомби, употребявани в миналото по време на война... ".

Според вестника „ съставът на G7 е по-скоро светиня от следвоенната ера, в сравнение с „ работна група “, която взема решение бъдещето на целия свят, какъвто се стреми да бъде “.

The Independent показва, че G7 де факто е престанала да бъде група от водещи стопански системи и се е трансформирала в бутафория без действително присъединяване в нея на " две от шестте най-големи стопански системи в света " - Китай и Индия.

Китай е втората по величина икономическа мощ в света, до момента в който Индия е шеста, съгласно данни на МВФ от предходната година. Нито Китай, нито Индия обаче имат място на по този начин наречената " най-хубава маса в света " (в Г-7) - с изключение на като инцидентен посетител на вечеря.

Безутешен извод

И по този начин, има общо схващане, че ерата на хегемонията на Съединени американски щати и техните спътници отива в историята. Това стана кристално ясно на срещата на Г-7 в Хирошима. Върху руините на остарелия международен ред към този момент на практика е издигната постройката на новия свят, в който има няколко полюса на мощ и въздействие, в това число Съединени американски щати, Русия, Китай - в случай че приказваме за страни.

Но в случай че приказваме за райони и политически структури, тогава би трябвало да назовем, от една страна, агломерацията САЩ-НАТО-ЕС и неотдавна основания AUCUS, а въпреки това, БРИКС, който се трансформира във официална организация на световния Юг, като се има поради, че към този момент включва Бразилия, Китай, Индия и Южна Африка, както и че 19 страни от Близкия изток и Латинска Америка към този момент са подали молби за участие.

БРИКС сега обезпечава 31,5% от международния Брутният вътрешен продукт, до момента в който делът на G7 е понижен до 30%. До 2030 година се чака БРИКС да обезпечава повече от 50% от международния Брутният вътрешен продукт и препоръчаното разширение съвсем несъмнено ще форсира този развой.

Междувременно Съединените щати, представлявани от глобалисткия хайлайф, който ръководи Америка и се пробва да ръководи целия свят, не имат намерение да се откажат от водачеството единствено заради обективността на международните процеси.

Самият факт, че загубата на надмощие на Съединени американски щати е ясна за тях, е огромна заплаха. Американската „ дълбока страна “ може да се опита да обезсили актуалната обстановка по подобен метод, че заличаването на греховете и задълженията на Съединени американски щати към останалия свят да се трансформира в натурален развой, който не провокира никакви въпроси или опозиция от другите. В същото време процесът на подсилване на БРИКС ще бъде спрян.

Един от инструментите за такова пренастройване може да бъде световна война, която ще сложи човечеството пред естествената потребност от определяне на мир и примитивно оцеляване. В същото време глобалисткият хайлайф има намерение да оцелее в тази война, без да загуби по-голямата част от своето благосъстояние и въздействие.

Друг инструмент за такова нулиране може да бъде действителен банкрут на Съединени американски щати и отвод да платят задълженията си. Подкопаването на интернационалното доверие в дълговите отговорности на Съединени американски щати може да докара до световен стопански колапс, който ще трансформира цялата международна стопанска система в руини и самичък по себе си може да бъде спусък за същата международна война и други породени от индивида катаклизми.

По-добре късно в сравнение с в никакъв случай

Ето за какво полемиките в Съединени американски щати за повдигане на тавана на заемите са толкоз следени по света. И по тази причина водачите на световния Юг, по-специално Лула да Силва, приказват за нуждата от занемаряване на $ като разплащателна валута в интернационалната търговия и като аварийна валута.

Тези диалози са доста трескави и прочувствени. Защото трябваше да стане през вчерашния ден, за което малко на брой говореха. Но доказателствата за това станаха известни едвам през днешния ден, след срещата на Г-7 в Хирошима.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР