Средно 160 души на 100 хиляди население у нас умират

...
Средно 160 души на 100 хиляди население у нас умират
Коментари Харесай

„Младите лекари“: По стъпките на кардиологията – д-р Христов от УМБАЛ „Лозенец“

Средно 160 души на 100 хиляди население у нас умират всяка година от сърдечно-съдови болести. Профилактичните прегледи са целесъобразни най-малко един път годишно след 25-годишна възраст, и стават все по-необходими, поради напрежението в всекидневието. Именно грижата към здравето на пациентите и смяната на културата на предварителна защита, стимулират доктор Йордан Христов да избере кардиологията. Историята му споделя репортерът Анелия Джамбазка.

Това е Спешното поделение на болница „ Лозенец “. Д-р Йордан Христов практикува кардиология тук от три години. Една от персоналните му дела е да увеличи информираността на хората за сърдечно-съдовите болести.
Най-младото заболяване е артериалната хипертония, защото в нашето всекидневие, изключително при младежите, стрес на работното място, диетата, имам поради приемът на по-солена храна, приемане на по-голямо количество алкохол, води до отключване на артериална хипертония или на симптоматична такава. В една не дребна част от пациентите се обръща ранна хипертония, на която пациентите не са обръщали внимание. Или по този начин наречените аритмии на сърцето, които са животозастрашаващи, също по този начин при хора които имат фамилна обремененост, умрял непосредствен към 40-та си година от неочаквана сърдечна гибел, също се следят подобен вид болести, като дилакация или дисекация (разширение на аортата), които се лекуват оперативно, с цел да не се стигне до съдбовен излаз. При хора, които са със болести като високо кръвно или захарен диабет, е хубаво да посещават най-малко два пъти в годината кардиолог.
Д-р Йордан Христов – кардиолог и общопрактикуващ доктор в УМБАЛ „ Лозенец “

Лекарят предлага хората да посещават кардиолог профилактично един път в годината, след навършване на 25-30 година,

„ Хипертонията се характеризира с типични и нетипични недоволства, като главоболие, стягане във врата, напрежение в очите, изтръпване на кожата на главата, напрежение, безпокойство, висок пулс, когато са неподвижен. Такива хора би трябвало да се профилактират, с цел да не се развият затруднения в резултат на артериалната хипертония. Това е заболяване, което се лекува цялостен живот и затрудненията от нея, каквито биха могли да бъдат сърдечната непълнота, аритмията на сърцето или дисфункцията на сърдечния уред, могат да доведат до инвалидизация. Артериалната хипертония се разделя на два вида, едната е добита в обществото, в резултат на храната и напрежението. Другата е фамилна или унаследена. Около 90% от хипертонията е унаследена. Колкото до добитата, в действителност с смяната единствено на един всекидневен режим на човек, тя може да бъде овладяна. Проблемът е във фамилната, защото тя не се въздейства от страничните фактори, които можем да предприемем “, изяснява доктор Христов.

Освен кардиолог в незабавното поделение на болничното заведение, от към година доктор Христов е и общопрактикуващ доктор в медицинския й център.

Той е един от дребното млади медици, които избират сложния път да се развиват в две специалности.
Това, което следя и което си приказваме с сътрудници е, че разпоредба 1 изисква да си на главен трудов контракт като специализант. Например в случай че желая да специализирам обща медицина, би трябвало да се откажа от работата си тук, с цел да намеря база за специализация където да бъда на главен трудов контракт. Според мен това е главната спънка, която ще продължи да саботира появяването на сътрудници, които желаят да вземат втора компетентност или работят някъде като експерти, и желаят да придобият обща медицина, с цел да се развият в тази посока в бъдеще.
Д-р Йордан Христов – кардиолог и общопрактикуващ доктор в УМБАЛ „ Лозенец “

Една от аргументите да избере да бъде общопрактикуващ доктор, е ниският брой на тези експерти и все по-голямата потребност от тях.

Една от аргументите да избере да бъде общопрактикуващ доктор, е ниският брой на тези експерти и все по-голямата потребност от тях.

„ Интересът ми се появи още в нашето семейство, защото майка ми е дълготраен персонален доктор, и още в детските ми години, когато ме е отглеждала, огромна част от времето съм го прекарвал в МБАЛ Благоевград, където тя практикува, и това беше естествено продължение за мен. Просто постоянно съм си се представял с бялата престилка, със стетоскопа, със слушалката. Винаги съм привикнал към мен да има непознати хора които да се оплакват от обещано заболяване и се получи натурален преход след осъзнатите ми години в гимназия, че това е нещо което желая да върша и с което да се занимавам. Това което ме стимулира е, че желая да се развъртвам. Винаги съм приемал работата си, без значение в коя сфера като предизвикателство, и по този метод потвърждавам на себе си, че мога “, споделя младият доктор.

Като подрастващ доктор Йордан Христов мечтае да стане състезателен коментатор. Той е разпален почитател на италианския тим „ Интер “. Когато би трябвало да направи своя избор обаче, медицината взема превес, и по този начин потегля в друга посока. Въпреки това детската фантазия към момента не е избледняла.

Питаме го някой ден в случай че му се отдаде такава опция, даже чисто любителски, дали би опитал:

„ Да, даже приканвам от вашия ефир сътрудниците ви, които се занимават със спортна публицистика и имат опция да предават онлайн серия А на нас Тифозите, да ме поканят като коментатор на някой мач на „ Интер “. На драго сърце ще приема и за мен ще бъде същинска чест и наслаждение “, дава отговор доктор Христов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР