Средиземноморската буря Даниел причини опустошителни наводнения в Либия, които скъсаха

...
Средиземноморската буря Даниел причини опустошителни наводнения в Либия, които скъсаха
Коментари Харесай

Наводненията в Източна Либия отнеха живота на 2000 души

Средиземноморската стихия Даниел аргументи опустошителни наводнения в Либия , които скъсаха язовирни стени и отнесоха цели квартали в голям брой крайбрежни градове в източната част на северноафриканската страна.

Предполага се, че са починали към 2000 души, заяви АП, базирайки се на един от високопосавените държавни ръководители в страната.
 Най-малко 55 починали при конфликти в Триполи
Най-малко 55 починали при конфликти в Триполи

Боевете са най-интензивните, които Триполи е виждал през миналата година.

Най-големи са разрушенията в Дерна, град, който е бил към десетилетие под властта ислямските екстремисти , които са го оставили с разпадаща се и компрометирана инфраструктура. Либия остава разграничена сред две съперничещи си администрации, една - на изток и една - на запад, всяка, от които, е подкрепяна от свои милиции и непознати държавни управления. Засега се оповестява за шестдесет и една жертви.

Но преброяването им към момента не е прюкличило.

Цели жилищни региони бяха заличени около реката, която тече от планините през центъра на града. В телефонно изявление за телевизионния канал Al-Masar в понеделник министър-председателят Осама Хамад от източнолибийското държавно управление разгласи, че има опасени, че в Дерна са починали 2000 души, а още хиляди се считат за изчезнали .

Ахмед ал-Мосмари, представител на въоръжените сили на страната, основани на изток, разгласи на конференция, че броят на жертвите е надхвърлил 2000. Той добави, че сред 5000 и 6000 души са оповестени за изчезнали.

Ал-Мосмари изясни, че повода за злополуката с а срутили се два язовира .

След въстанието през 2011 година, което смъкна дългогодишния държател Муамар Кадафи, Либия няма публично прието държавно управление и последствията , произлизащи от това безвластие са понижени вложения в пътища и публични услуги, както и най-малък надзор върху частното строителство.

Сега страната е разграничена сред съперничещи си държавни управления на изток и на запад, всяко от които е подкрепено от свои милиции.

Осама Хамад, министър-председател на източнолибийското държавно управление, разгласи бедствено състояние . Премиерът изиска интернационална помощ.

Различни непознати държавни управления изпратиха известия за поддръжка още в понеделник вечерта.

Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, президентът на Обединените арабски емирства, разгласи, че страната му ще изпрати филантропична помощ и екипи, които да търсят потърпевши в източна Либия.
 Нигер отваря още веднъж границите си с няколко прилежащи страни седмица след преврата
Нигер отваря още веднъж границите си с няколко прилежащи страни седмица след преврата

По-конкретно с Алжир, Буркина Фасо, Мали, Либия и Чад

Турция, Алжир, Египет и Ирак също изрекоха съболезнования. Очаква се бурята Даниел да доближи Западен Египет в края на понеделник или в първите часове на вторник. Метеоролози предизвестиха за вероятен дъжд и неприятно време.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР