Местните власти в бразилския щат Рио Гранде до Сул продължават

...
Местните власти в бразилския щат Рио Гранде до Сул продължават
Коментари Харесай

Бразилци опитват да се върнат в домовете си въпреки наводненията

Местните управляващи в бразилския щат Рио Гранде до Сул не престават дейностите си по избавяне на оживелите от наводненията. Някои поданици са отказвали да оставят персоналните си движимости, до момента в който други са се върнали в евакуираните домове макар риска от нови стихии. Броят на жертвите се усилва до над 100 души , предават от Associated Press.

Голяма част от района е изолирана от наводненията. 130 души към момента са в неопределеност, а над 230 000 са разселени. Днес вечерта се чакат стихии с градушка и пориви напразно до 60 км/ч, по данни на националния метеорологичен институт.

Служители на щатската организация за гражданска отбрана обявиха, че се борят да убедят жителите на град Елдорадо до Сул да изоставен домовете си. Най-малко четирима души са отказали да се изтеглят. Кметът Ернани де Фрейтас съобщи пред локални публицисти, че градът " ще бъде изцяло евакуиран ". По негови думи " най-малко година ще отнеме за възобновяване " на вредите в града.

Генерал Марсело Зуко, един от координаторите на избавителните интервенции, заяви, че екипът му работи на цялостна скорост преди да стартират нови проливни дъждове, които се чака да ударят региона на Порто Алегре този уикенд.

" В момента се фокусираме върху привършване на избавителните интервенции и започване на логистична поддръжка за популацията. Тоест снабдяване на вода, медикаменти, храна и превоз за болните до някоя болница ", добави още генералът.

По време на конференция късно през вчерашния ден губернаторът на Рио Гранде до Сул Едуардо Лейте прикани жителите да стоят надалеч от рискове, защото предстоящият дъжд може да аргументи по-сериозни наводнения в целия щат. " Не е време да се връщаме вкъщи " , безапелационен е той.

Ще останем на това равнище на паника най-малко до края на месеца, разяснява метеоролог към щата.

Губернатор Лейте уточни, че голямото влияние ще изисква ограничения, сходни на проекта Маршал за възобновяване на Европа след Втората международна война. Щатът към този момент е изискал от федералното държавно управление да спре заплащанията по държавния дълг и да сътвори фонд за южния район. Доклад на Националната конфедерация на общините прави оценка вредите на 930 милиона $ в съвсем 80% от общините на Рио Гранде до Сул.

Във вторник Конгресът е приел декрет за оповестяване на бедствено състояние в Рио Гранде до Сул до края на годината, което разрешава на федералното държавно управление бързо да разпредели средства за възобновяване на райони, наранени от наводненията, заобикаляйки ограничаването за разноски. Вотът сплоти последователи и съперници на държавното управление на президента Луис Инасио Лула да Силва.

" Няма ограничаване на обществените разноски, нужни за разрешаване на казуса с бедствието, което през днешния ден опустошава щата Рио Гранде до Сул ", съобщи министърът на планирането, бюджета и ръководството Симон Тебет в изявление за Radio Gaucha.

Необичайно мощни дъждове също наводниха елементи от Уругвай , като предизвикаха преливане на реки в източната част на страната и евакуацията на близо 1000 души, по данни на локалните управляващи, като спасителите оповестиха, че са евакуирали 200 блокирани души, подкрепени от армията. Няма незабавни известия за жертви, само че избавителната работа уточни, че неочакваните наводнения са развалили над дузина пътища и са оставили хиляди хора без електричество.
 Над 90 души са жертвите на наводненията в Южна Бразилия
Над 90 души са жертвите на наводненията в Южна Бразилия

131 души към момента са в неизвестност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР