Сред обвиненията, за които се предполага, че са срещу Груевски,

...
Сред обвиненията, за които се предполага, че са срещу Груевски,
Коментари Харесай

Македонската прокуратура поиска ареста на бившия премиер Груевски

Сред обвиняванията, за които се допуска, че са против Груевски, са такива за корист със служебно състояние, корист със средствата за финансиране на предизборна акция, нарушаване на изборното право и непозволено въздействие

Още по тематиката
Правителството на Зоран Заев стартира атака за разблокиране на договарянията с Европейски Съюз и ускорено влизане на Македония в НАТО

Конфликти като тези от 90-те наподобяват малко евентуални, само че корумпираните елити, икономическата невъзможност и загубата на европейската фантазия вещаят тъмно бъдеще

Специалната прокуратура на Македония внесе обвинявания против 94 души, измежду които е и някогашният министър председател Никола Груевски, поради абсурда с всеобщите подслушвания, който отприщи сериозна политическа рецесия преди повече от две години, и поради други случаи, предават организация МИА и електронното издание МКД.

Прокурор Катица Янева, която оглавява основания поради абсурда орган, прикани за задържането на Груевски дружно с няколко други някогашни представители на властта, в това число неговия братовчед и някогашен началник на разузнаването Сашо Миялков.

Искането е отправено към съда, който трябваше да реши до 24 часа, само че в събота към момента нямаше решение за Груевски.

Обвиненията, които официално са свързани със 17 обособени корупционни случая (включително за заграбване на държавни средства), не съдържат цялостни имена. Сред няколкото души с най-вече обвинявания обаче са " Н. Г. " и " С. М. " На конференцията си Янева разгласи, че от общо 18 души, чието задържане желае прокуратурата, е и " ръководител на политическа партия ".

Присъстват и буквите на " Г. J. ", които съгласно македонски медии се отнасят до Гордана Янкулоска, министър на вътрешните работи през по-голямата част от ръководството на Груевски.

Обвиненията против " Н. Г. "

Сред обвиняванията, за които се допуска, че са против Груевски, са за корист със служебно състояние, корист със средствата за финансиране на предизборна акция, нарушаване на изборното право и непозволено въздействие. Бившият министър председател към този момент получи обвиняване поради подбуждане към принуждение, импортирано от профилираната прокуратура през септември предходната година. Той отхвърля всички обвинявания.

Случаите, поради които прокуратурата подхваща ограничения против 94 лица, " са безспорно свързани със корист с институциите както от физически лица, по този начин и от проведени групи, със злоупотреби със служебно състояние и нарушение на процедурите за публични поръчки ", изясни специфичният прокурор. Тя добави, че занапред следва съдът да реши дали да издаде обвинителни актове въз основата на всички доказателства, които са му предадени.

" Канцеларията на Заев "

От до неотдавна управлявалата ВМРО-ДПМНЕ, чийто водач Груевски беше министър председател съвсем 10 години, нарекоха обвиняванията " политически " и споделиха, че задачата им е " ВМРО-ДПМНЕ да бъде унищожена ". От месеци партията упреква профилираната прокуратура, че работи само в интерес на основния конкурент, социалдемократите на премиера Зоран Заев, които поеха властта през май.

Македонски медии оповестиха през януари, че точно въпросът какъв брой дълго ще продължи мандатът на институцията, ръководена от Янева, е ябълката на раздора сред Груевски и най-голямата албанска партия ДУИ, която попречи на двете да образуват държавно управление.

" СJO е канцелария на CДС, а не прокуратура. Решенията ѝ не съдържат никакви правни доказателства ", сподели Груевски пред медиите, употребявайки съкращения за профилирания орган и Социалдемократическия съюз на Македония. " Партията повече няма да бъде градивна ", когато дава отговор на офанзивите против себе си, добави той.

ВМРО-ДПМНЕ настояваше CJO да приключи активността си в края на юни, тъй като тогава изтича мандатът, даден ѝ след съглашението от Пържино, подписано сред партийните водачи в разгара на рецесията благодарение на Запада. Говорейки пред публицисти обаче, Янева разгласи, че " нито днешният ден (29 юни), нито 30 юни, нито 1 юли не трансформира нищо във обстоятелството, че тази прокуратура има потенциал и ще продължи с самостоятелните и всеобхватни проучвания за наказателните каузи, за които е способена ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР