Сръбският президент Александър Вучич каза, че следващата седмица ще поиска

...
Сръбският президент Александър Вучич каза, че следващата седмица ще поиска
Коментари Харесай

Вучич ще иска позволение от НАТО да разположи военни в Косово. Етнически сърби откриха стрелба

Сръбският президент Александър Вучич сподели, че идната седмица ще изиска от мироопазващи сили в Косово - КФОР, да разрешат разполагането на сръбски военни и служители на реда в района. Това стана в събота на фона на митинги на етнически сърби в Северно Косово, при които се стигна до престрелка с служители на реда.

Ден по-рано министър председателят на Сърбия Ана Бърнабич , че управлението на страната съществено обмисля дали да не изпрати своите сили за сигурност в Косово , защото съгласно нея животът на сърбите там е под опасност.

Етническите сърби недоволстваха в събота против ареста на техен съидейник и някогашен полицейски чиновник по обвинявания в тероризъм, като блокираха пътища в няколко региона в страната.

Органите на реда затвориха два гранични пункта със Сърбия заради " съображения за сигурност ". В изказване полицията заяви, че против нейни чиновници е бил открит огън, на който те са дали отговор, като няма информация за потърпевши.

Вучич сподели, че Сърбия има право да изпрати свои сили въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1999 година Според него 4-хилядните интернационалните мироопазващи сили на НАТО в Косово, известни като КФОР, не са в положение да поддържат спокойствието в етническите сръбски региони на страната.

Той не посочи какъв брой сръбски военни ще изиска да разположи. Официални лица по-рано споделиха, че ще изискат те да са 1000 членове на въоръжените сили и полицията да влязат в страната. Вучич сподели още, че чака КФОР да отхвърли настояването му, само че че е значимо да се опита, " с цел да не могат да кажат, че в никакъв случай не сме го желали ".

Мисията на НАТО в Косово не е дала отговор на молбата на РСЕ/РС за коментар на обстановката.

Косовският министър-председател Албин Курти упрекна Вучич, че основава рецесия, с цел да подкопае новото спокойно предложение, ръководено от Европейски Съюз, което Белград не желае да подпише.

Сръбските сили не участват в Косово, страна, формирана най-вече от етнически албанци, откогато бяха отблъснати от силите на НАТО през 1999 година в опит да се постави завършек на спора. По-късно Организация на обединените нации сътвори КФОР, с цел да поддържа мира в района.

През 2008 година Косово разгласи независимостта си от Сърбия, като доста етнически сърби попаднаха в северните му граници, което сътвори предпоставки за периодическите вълнения през последните 14 години.

Повече от 100 страни признават Косово като самостоятелна страна, до момента в който Белград, подкрепян от съдружника си Русия, намерено отхвърля суверенитета ѝ.

Напрежението се увеличи още веднъж през ноември, когато стотици етнически сръбски служители на реда, съдии и локални чиновници напуснаха работа в Северно Косово в символ на митинг против настояването на Прищина локалните водачи да записват колите си с косовски регистрационни номера, вместо със старите сръбски номера, желани от някои сръбски националисти. Белград даде обещание да заплати на някои от напусналите.

Прищина беше принудена да разгласи нови избори на 18 декември за кметове на четири общини със сръбско болшинство в Северно Косово, откакто досегашните кметове се отхвърлиха от поста си.

Наложи се също по този начин да изпрати етнически албански служители на реда, с цел да запълнят празните позиции в Северно Косово.

На 6 декември група етнически сърби атакува няколко офиса на изборната комисия в Северно Косово, с цел да осуети идния избор.Един от хипотетичните причинители, Деян Пантич, беше задържан в събота. Той е етнически сърбин, който неотдавна е напуснал работата си като служител на реда и е упрекнат в тероризъм и нарушение на конституционния ред на страната.

По-късно в събота президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че отсрочва изборите в доминираните от Сърбия райони за април идната година.
Квинтът - неофициална група за взимане на решения, състояща се от представители на Съединени американски щати, Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство, утвърди отлагането.

Междувременно администрацията на Байдън подхваща стъпки за разрешаване на напрежението. Следващата седмица тя ще изпрати в Косово и Сърбия Дерек Чоле, консултант в Държавния департамент на Съединени американски щати, и Габриел Ескоба, заместник-помощник държавен секретар, отговарящ за Балканите.
 Спорът сред Косово и Сърбия, който е за доста повече от номера на коли  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР