Сръбският президент Александър Вучич и противниците му ще премерят сили

...
Сръбският президент Александър Вучич и противниците му ще премерят сили
Коментари Харесай

Вучич и опозицията започват надпревара за "най-голям митинг в Сърбия"

Сръбският президент Александър Вучич и съперниците му ще премерят сили в идващите 36 часа на поредни манифестации, посредством които водят неприсъствен " разговор " след стрелбата в учебно заведение " Владислав Рибникар " в Белград с 10 жертви, девет от тях - деца.

След седмици на митинги против насилието, прераснали в митинги против Вучич или (в по-умерената част на исканията) коренна смяна в медиите и общественото пространство, държавното управление отговори на жителите и опозицията с опит за още по-голям митинг. Той е плануван за през днешния ден, в Белград. Утре опозицията - най-малко по този начин дава обещание - ще отговори уместно.

Тук ръководещата Сръбска прогресивна партия (СНС) и опозицията водят война на усещанията. Противници на Вучич считат, че историята се повтаря и напомнят за хилядите сърби, свалили Слободан Милошевич през октомври 2000 година, или за последния голям протест в поддръжка на Николае Чаушеску в Румъния, който не му оказа помощ да остане на власт.

Опозицията твърди, че историята се повтаря, Вучич - че ще покаже по-голяма легитимност с хилядите рейсове. Който и да е прав, Сърбия може през днешния ден и на следващия ден да навлезе в нова фаза на още по-дълбока политическа неустойчивост.

От митинг към митинг, от избори към избори

Двете всеобщи стрелби с доста деца измежду убитите, които раздрусаха Сърбия този месец, станаха следващият употребен от опозицията мотив да оспори властта на мощния човек в Белград, преобладаващ президент в парламентарна република. Многохилядна вълна стачкуващи излизаше месеци наред по улиците в страната с. Протести против антикоронавирусните ограничения през лятото след началото на пандемията. Плановете за литиевата мина на " Рио Тинто ",. Възможността за пробив - и нормализация - с Косово подтикна проруски фигури година.

 " Стабилизираните " Западни Балкани тътнат от неодобрение, което Европа не желае

При всеки от тези митинги Вучич реагира: с избори,, с нападки против Русия. За избори той приказва и този път, седмици откакто даде обещание радикални промени, с цел да усъвършенства контрола над огнестрелните оръжия; съгласно президента от началото на акция за предаване на оръжията (с прошка за създалите го до 8 юни) управляващите са получили над 37 хиляди

" Вучич, оставка! " скандираха все пак хиляди сърби на последните демонстрации. Публиката на митинга би трябвало да се следи деликатно: тя ще включва, съгласно президента, най-вече косовски сърби (от " Косово и Метохия " - името, което употребява формален Белград за някогашната си провинция, чиято самостоятелност не признава). В столицата обаче ще са и ръководещите, и опозицията на Република Сръбска, и всички ще поддържат Вучич. За да участва, водачът на босненските сърби Милорад Додик редуцира посещаване в Русия.

Известно е и че ще има македонци, докарани с рейсове, само че какъв брой - не е известно. За подготовката на 2200 рейса оповестиха сръбски медии още в средата на май.
Вучич, а през вчерашния ден - че ще се обърне пред последователите на митинга като президент, а не като партиен водач. " Изборите са най-хубавият вид " в сходна спешна обстановка, повтори той пред РТС позицията си от 14 май.

Ако Вучич удържи на думата си, сърбите ще отидат трети път на избори за три години тази есен. Вотът през 2020 година остави опозицията отвън Народното събрание, а в него съвсем всички бяха проправителствени.

 В Сърбия съвсем всички партии влизат в държавно управление с мандат година и половина В Сърбия съвсем всички партии влизат в държавно управление с мандат година и половина

Обезпокоен и от западните мнения за липса на легитимност, президентът свика нов избор, който ясно сподели, че ръководещата СНС е надалеч по-непопулярна от самия него: с под 45 на 100 поддръжка, при 58% за президента. Междувременно, в или отвън законодателния орган, опозицията остава разграничена в политическата, икономическата и геополитическата си ориентировка.

 Върти ли се Сърбия към Вучич: приказка за двама някогашни радикали Върти ли се Сърбия към Вучич: приказка за двама някогашни радикали

Разнобой

В медиите се появяват известия за напън върху локални структури на СНС да пратят членове на партията (които, твърди партията, са 700 хиляди на национално ниво) в Белград. В Ниш десетки фрагменти на локалната власт, отказали да отидат в Белград, са на други длъжности.

Напрежението измежду ръководещите в Сърбия обаче изплува на повърхността преди митинга. С американски сенатори на обиколка в Западните Балкани се срещнаха Вучич и министърът на защитата, а не министър председателят Ана Бърнабич: тя отхвърли при визитата им в Белград. Сенаяторите републиканци посетиха района дни след изслужване на съветника на Държавния департамент Дерек Шоле и пратеника му за Западните Балкани Габриел Ескобар, където е издигнат въпросът за въздействието на Русия в страните отвън НАТО. Освен с властта, сенаторите се срещнаха и с опозицията.

 Новините на детски език: Защо се случват произшествия като нещастието в Сърбия Новините на детски език: Защо се случват произшествия като нещастието в Сърбия

Позицията на СНС за този протест не е монолитна. Драган Шормаз от Изпълнителния съвет, прочут с дисидентството си в партията, прикани хората да не го посещават. Друг член на съвета, Станислава Пак, пред телевизия N1, че напуща партията, и прикани сърбите да не вървят в петък, с цел да се спрат насилието и междуособиците в обществото. Говори за " възходящ напън " в партията и върху членовете ѝ и за медийния театър след стрелбата във " Владислав Рибникар " ; членове на управлението на страната се смеели. По думите ѝ механизмът за взимане на решения в партията е явен:

Всички решения взима един човек и партията е един човек. Хората постоянно са в изолираност от информацията и сами мислят какво президентът би желал те да създадат, вършат неточност и следва безпорядък.
Станислава Пак,
напуснала партията на Вучич

Опозицията също е разграничена

В опозицията обаче има дълбоки разделения, съвсем като на митингите от " Балканската пролет ". Част от партите са по-радикални; други мислят не толкоз за края на насилието, що се касае за Косово - тематика, по която и националисти, и някои по-умерени назовават Вучич " изменник ".

 Митинг
© Reuters

Митинг " Сърбия срещу насилието " в Белград по-рано този месец

Същевременно, без значение от разликите си, опозиционни водачи приканват сърбите да излязат в събота като жители срещу насилието. Планът за митинга включва " заграждане " на постройката на публичната медия РТС, с цел да бъде обявено даже по нея за протестиращите и настояванията им:
И тази седмица Вулин си навлече рецензии с посещаване за събитие в съветската столица.

Пред сенаторите от Съединени американски щати заместник-председателят на Партията за независимост и правдивост (ССП) Борко Стефанович, като причина за " спиралата на насилието ", освен оръжията, само че и възхвалата на насилието в медиите, които " властта управлява ", паралелно с медийното гонене и натиска върху инакомислещите. " След нещастията Сърбия към този момент не е същата страна и властта би трябвало да го разбере ", сподели Стефанович.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР