Според вътрешни източници Tesla се е отказала от амбициозния си

...
Според вътрешни източници Tesla се е отказала от амбициозния си
Коментари Харесай

Tesla се отказва от нововъведенията в производствения процес „гигакастинг“

Според вътрешни източници Tesla се е отказала от амбициозния си проект за нововъведения в своя „ гигакастинг " – новаторския си индустриален развой, което е още един знак, че производителят на електрически автомобили дърпа ръчната спирачка на фона на спадащите продажби и възходящата конкуренция, предава Reuters.

Tesla е водач в „ гигакастинга “ - авангардна техника, при която се употребяват големи преси с хиляди тонове напън за отливане на огромни елементи от долната част на автомобила. В един характерен автомобил каросерията може да се състои от стотици обособени елементи. Миналата година, до момента в който Tesla разработваше нова платформа за дребни коли, тя се стремеше да стартира да отлива долната част на автомобила в една-единствена част, съгласно източници от компанията, осведомени с интервенциите ѝ по гигаизливане. Дългосрочната цел, оповестена тогава, беше да се опрости коренно производството и да се понижат разноските.

Но от този момент насам производителят на електрически автомобили е преустановилусилията си в тази посока, като е предпочел да се придържа към по-изпитания си способ на отливане на дъното на автомобила на три елементи: две гигакастирани предни и задни елементи и междинна част за предпазване на батериите, направена от алуминий и стоманени рамки. Това значително е същият способ от три елементи, който компанията употребява за последните си два нови модела - кросоувъра SUV Model Y и пикапа Cybertruck. От автомобилния производител отхвърлят коментар за отстъплението от еднокомпонентния развой на отливане.

Решението за отсрочване на евентуалния индустриален пробив е още един образец за съкращаването на краткосрочните разноски, което подхваща досегашния водач на пазара на електрически автомобили, до момента в който се приспособява към спадащите продажби и маржове на облага, спадащото търсене на електрически модели в международен мащаб и засилващата се конкуренция от страна на китайски производители като BYD. Миналия месец Tesla редуцира повече от 10% от работната си мощ в международен мащаб. Няколко висши ръководители също подадоха оставки или бяха освободени.

В Китай производителите на електрически автомобили оферират първокласни технологии - без първокласна цена - в борбата си за купувачи. Подобни стъпки отразяват и фундаментална смяна в тактиката, като Tesla към този момент се концентрира повече върху създаването на самоуправляващи се коли, в сравнение с върху устрема за голям растеж в размера на продажбите на електрически автомобили, на който разчитаха доста вложители.

Източниците на Reuters настояват, че отстъплението от новото потомство „ гигакастинг “ е почнало предходната есен, преди в края на февруари Tesla да реши да спре създаването на напълно нов наличен автомобил, постоянно именуван Model 2, който щеше да бъде първият модел, основан с еднокомпонентна гигапластика.

На 23 април, когато разгласи облаги, които не оправдаха упованията на Уолстрийт, Tesla съобщи, че има по-прост и по-бърз проект за произвеждане на " по-достъпни " коли, откакто отсрочи проектите за Model 2, който се очакваше да коства 25 000 $ и да бъде пуснат на пазара през втората половина на 2025 година Вместо това представителите на Tesla обявиха, че ще създават налични модели, употребявайки актуалната платформа и индустриални линии. По време на диалога с вложителите основният изпълнителен шеф Илон Мъск отхвърли да даде детайлности за плануваните нови оферти или техните целеви цени.

Tesla обаче не се е отказала изцяло от платформата за дребни коли, която беше възнамерявала за Model 2 – компанията възнамерява да напредне в създаването на самоуправляващо се роботакси на същата платформа. Според вътрешните източници участващите снабдители в този момент приспособяват трикомпонентния развой на Tesla за идващото потомство коли.

Причината - както към този момент стана ясно - е, че предходната есен автомобилният производител е решил да спре работата по по-иновативния и сложен развой на леене от една част. По това време претекстовете за решението са били да се форсира създаването на към този момент несъществуващия Model 2 и да се избегнат всевъзможни скъпоструващи забавяния или индустриални проблеми.
Голяма първична инвестиция
Tesla и Мъск обявиха, че гигалеенето оказва помощ на автомобилния производител да понижи разноските в дълготраен проект. Но процесът изисква огромни първични вложения и е сложен и нескончаем за рационализиране, настояват специалисти по автомобилно произвеждане, добавяйки, че по-консервативният път на Tesla във връзка с гигакастинг не е изненада и частично отразява болките, които тя е изпитвала в предишното при стартирането на комплицирани и новаторски коли.

Силно пробният Cybertruck на автомобилния производител се появи предходната есен на доста по-висока цена от плануванаъа след обилни забавяния за премахване на индустриални проблеми. Tesla към момента се затруднява да създаде модела от неръждаема стомана в огромни количества.

Отказът от еднокомпонентно леене ще спести на компанията потребността от големи краткосрочни финансови вложения в производството и дизайна. Биха ли предпочели да създадат всичко едновременно? Разбира се, че биха, само че на каква цена? “, споделя Тери Уйчовски, президент на американската инженерна компания Caresoft Global, който е управлявал разглобяването и инженерните разбори на голям брой коли, в това число Tesla.

Джеймс Уомак - специалист по производството на коли и някогашен шеф на изследователския отдел в Massachusetts Institute of Technology - разяснява, че отдръпването на Tesla от новото потомство „ гигакастинг “ отразява усложненията на компанията през предходната година да пусне напълно нов модел за 25 000 $, с цел да настигне китайските производители на електрически автомобили, които към този момент преобладават в сегмента на евтините модели. Според него прокарването на новаторската индустриална техника няма да помогне за усилване на продажбите на Tesla.

Това не е доста вълнуващо от позиция на публиката и купувача, а и не се знае дали в действителност ще докара до огромна спестовност на разноски или не ", прибавя в умозаключение Уомак.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР