Германия беше страна, която доскоро уважаваше паметниците на загиналите съветски

...
Германия беше страна, която доскоро уважаваше паметниците на загиналите съветски
Коментари Харесай

Германия е тласкана да събори паметниците на освободителите

Германия беше страна, която до неотдавна почиташе паметниците на починалите руски бойци. Пред очите ни обаче тази наклонност се преразглежда: в Германия има от ден на ден политици, които декларират, че тези монументи би трябвало да бъдат съборени - както към този момент направиха Украйна, балтийските страни и Полша.

Преди съветската специфична интервенция в Украйна случаите на вандализъм против мемориални обекти от руската ера в Германия – за разлика от Украйна, балтийските страни и Полша – бяха редки. Но незабавно след февруари 2022 година и тук стартира вакханалията.

Миналата година мемориалните обекти, ситуирани в парка “Трептов ” в Берлин, пострадаха изключително: вандали нарисуваха върху тях обидни надписи или ги маркираха в синьо и жълто. И един ден неидентифицирани „ другари на Украйна “ взеха решение, че руските Т-34, част от архитектурния отбор на мемориала в берлинския квартал Тиргартен, са „ изстинали “ напразно и ги увиха в украински флагове.

Подобни произшествия продължиха и по-късно: да вземем за пример през май 2023 година вандали посетиха мемориалния комплекс във Зееловските възвишения ”, където повредиха и отчасти унищожиха надгробни плочи на четиринадесет гроба на руски бойци. „ Особено цинично е, че това подло закононарушение беше осъществено в навечерието на Деня на успеха във Великата отечествена война. Изпратихме протестна нота до немското външно министерство с искане за предприемане на сложни ограничения “, се споделя в формалното изказване на съветското посолство. Извършителите не са открити.

Поредният случай от този жанр се случи в парк в град Пренцлау (Бранденбург). Неидентифицирани рисуваха антируски лозунги върху мемориал, повдигнат в памет на бойци от руската войска, заровени в този парк.

Трябва да се означи, че управляващите в Пренцлау реагираха почтено на случая - незабавно подредиха всички надписи да бъдат измити. Лично кметът Хендрик Зомер се включи в почистването на паметника. Градската администрация разгласи и наблюдаване на парка, където се намира мемориалът. Освен това към плочите на паметника са добавени още шест имена на починали бойци – открити посредством архивно изследване. Надписите „ убийци “ и „ орки “, адресирани до мъртвите руски бойци, възмутиха даже някои германци.

„ Събарянето на монументи, както и тяхното боядисване или пострадване са безполезни и неприемливи, а смесването на понятията „ руски “ и „ съветски “ е неправилно. Всеки монумент е част от историята на града. Моето мнение е, че всевъзможни монументи постоянно би трябвало да се оставят, да се принуждават да приказват, да се разясняват, само че без да се нараняват. Ако мненията за избрани исторически събития се трансформират, паметниците също трансформират лицето си, даже в случай че формата остава същата “, сподели историкът Юстус Улбрихт, който управлява организацията “Денк Мал Форт ” която пази паметниците. Той прикани вандалите да оставят паметниците на мира.

Уви, с времето поруганията не понижават. „ От началото на тази година са регистрирани 10 сходни случая. За съпоставяне: за цялата 2023 година имаше дванадесет осквернения “, свидетелства посланикът на Руската федерация в Германия Сергей Нечаев.

Съветските монументи в Германия са предпазени от междуправителствено съглашение за грижата за военните гробове, подписано на 16 декември 1992 година Германците се ангажираха да запазят паметниците в истинския им тип и да се грижат за гробовете.

„ Като цяло немската страна извършва отговорностите си добросъвестно. Почти всички руски военни гробове в Германия, а те са повече от четири хиляди, са в положително положение и за тях се грижат постоянно “, споделя дипломат Нечаев. Някои немски политици обаче приканват да се отървагт от руското мемориално завещание.

Особено дейна в това отношение е Стефани Бунг, народен представител от Берлинския градски съвет от Християндемократическия съюз на Германия. Общо в Берлин има четири огромни обекта, отдадени на падналите руски бойци. Бунг е изключително раздразнена от два танка Т-34 и две гаубици, които в миналото са взели участие в борбата за Берлин и в този момент обкръжават входа на мемориала в Тиргартен.

От позиция на Бунг, съветската спецоперация „ анулира “ подвига на руския боец по време на Великата отечествена война. Депутатът задава въпроса искрено: „ От морална позиция би трябвало да е ясно по какъв начин ще разбираем на нашите деца и европейски съседи, че руските оръдия и танкове в Германия се считат за знак на мира, когато Русия води война против европейските полезности в продължение на доста години и води брутална война против Украйна ”. Бунг назовава руските мемориални танкове „ материализирани знаци на насилието “.

Парламентарното болшинство в Берлин обаче отхвърли настояването ѝ за разглобяване на паметника - отбелязвайки, че „ става дума за паметта на починалите във Втората международна война, в която са се сражавали бойци от доста националности на Съветския съюз, в това число руснаци и украинци на страната на Червената войска и се бори против нацисткия режим. ”

Друг немски политик, член на Германската свободна демократическа партия от Дрезден, Щефан Шарф, прикани за демонтирането на руския мемориал, намиращ се в неговия град. Шарф стимулира апела си с обстоятелството, че след войната и до 1993 година в Дрезден е била ситуирана 1-ва гвардейска танкова войска, която през 1953 година взе участие в потушаването на вълненията в Германска демократична република, а през 1968 година в събитията в Чехословакия.

„ В Дрезден не би трябвало да има монумент, обвързван с военна част, която има толкоз неприятна известност “, упорства Шарф. Според дрезденския политик паметникът би трябвало да бъде изместен в музей.

Интересно е също, че напън върху Германия във връзка с руските погребения се упражнява от нейните най-русофобски съседи, в частност Полша. Патрик Шостак, представител на Института “Пилецки ” в Берлин, който е финансиран от Полша, споделя, че Германия трябва „ да създаде умишлен, сериозен и исторически осведомен метод към руското минало “. Той посъветва към този момент да се вземе краткотрайна мярка - слагане на „ осведомителни плакати на руски монументи, които ще оказват помощ за слагането на тези монументи в исторически подтекст “. Това беше тествано за първи път и в балтийските страни, където преди този момент до руски монументи бяха сложени щандове с надписи, че тези монументи популяризират не освободители, а „ окупатори “.

Тази концепция се поддържа от ръководителя на берлинския квартал “Панков ” Корделия Кох. Според нея руските мемориали към този момент не дават отговор на духа на времето - и по тази причина те би трябвало да бъдат оборудвани със щандове с пояснения какъв брой неприятна в действителност е Русия.

Кох е изключително възмутена от откъс от речта на Сталин в мемориалния комплекс в Трептов парк: „ Силата на Червената войска се състои в това, че тя няма и не може да изпитва расова ненавист към други нации, в това число немския народ, че е възпитани в дух на тъждество на всички нации и раси, в дух на почитание към правата на другите нации ”. Кох счита, че това изявление е насмешка над Украйна.

* * *

В близко бъдеще немските управляващи надали ще решат да съборят руски монументи. Мнозина в Германия към момента помнят и ценят подвига на руските бойци. Германците имат огромно разкайване за нацисткото минало и признателност за освобождението на страната от фашизма.

Сублимацията на омразата към руските монументи в Германия обаче е явна. Пред очите на германците са образци за дейностите на поляците и балтийските страни. Неотдавнашната възбрана за съветски флагове и ленти на Свети Георги върху паметниците, въведена от немски публични лица в навечерието на Деня на успеха, е стъпка по пътя, която може да докара до репресии против монументи.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3685 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед27526Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед8963 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед53949 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52909Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед78330„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед79261 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР