Според резултатите от едно проучване гърците са най-големите антисемити в

...
Според резултатите от едно проучване гърците са най-големите антисемити в
Коментари Харесай

Антисемитизъм и хомофобия: тайните демони на гръцкото общество


Според резултатите от едно изследване гърците са най-големите антисемити в Европа. Още по-притеснително е отношението към мигранти и представители на ЛГБТ общността, които даже стават жертва на физическа разпра.

Еврейското гробище в Солун беше поругано през 2019 година.

В Гърция е провеждано единствено едно изследване за антисемитизма и то преди съвсем шест години. Извършено е по поръчка на американската правозащитна организация " Лигата срещу поругаването " (ADL) и резултатите от него шокираха надълбоко гръцкото общество: 69 % от жителите на страната имат антисемитски предубеждения. Това би трансформирало гърците в най-големите антисемити в Европа, защото през 2014 година приблизително 26 % от европейците са имали предразсъдъци по отношение на евреите. Надеждността на тази анкета се слага под подозрение, само че защото от този момент не е правено друго изследване, към момента не е ясно дали стряскащото число дава отговор на истината.
Редакцията предлага
Едно е несъмнено: в Гърция не са известни случаи на експанзия по отношение на евреи. Около 5000 членове на еврейските общности в страната, чиито брой фрапантно понижа след всеобщите убийства през Втората международна война по време на окупацията от нацистка Германия, през днешния ден не се опасяват от набези. През 2019 година Мойсей Елисаф стана първият кмет-евреин в Гърция. Той завоюва изборите в северозападния гръцки град Янина.

Антисемитиските прояви зачестяват

Гърците обичат да си напомнят историята на атинския архиепископ Дамаскинос Папандреу (1891-1949), който избавил живота на хиляди евреи по време на немската окупация. Но също толкоз елементарно не помнят и бездействието си по време на депортацията на евреите от Солун: 95 % от почти 53 000 еврейски жители, най-голямата общественост в Европа, известна още като " втория Йерусалим ", са били убити при Холокоста. Наследството им е заграбено от локални съучастници на нацистите.

Освен това вандализмът против еврейските гробища и паметниците на Холокоста - най-много с антисемитски или националсоциалистически графити - става все по-често срещан. Наскоро бяха осквернени еврейските гробища в Атина и на остров Родос, както и паметникът на Холокоста в Солун. И това се случи тъкмо една седмица откакто гръцкото правораздаване взе значимо историческо решение: Ръководството на неонацистката партия " Златна зора " беше наказано на 13 години затвор - и освен поради закононарушения като ликвидиране, телесна щета и нелегално владеене на оръжие, само че също и поради образуването на незаконна организация.

Лидерът на " Златна Зора " Никос Михалолиакос беше наказан на 13 години затвор.

Оттогава никой в ​​Гърция няма право да споделя " не знаех ", изключително тези 9,93 % или 536 910 гласоподаватели, дали своят вот за " Златна зора " на европейските избори през 2014 година Неонацистите са нарушители, към този момент е доказано и от гръцката правосъдна система. В същото време те са главните идеолози на антисемитизма; затова актуалните прояви на вандализъм могат да се преглеждат като " акт на взаимност " от техните поддръжници.

Но неонацистите в Гърция към момента имат повече от задоволително евентуални почитатели. Проучване на института " Прората " за вестник " Efimerida ton Syntakton " от 16 октомври демонстрира, че 21 % от интервюираните считат, че една " умерена " " Златна зора " би била от изгода на страната. Този резултат е още по-ужасяващ, тъй като се появи незабавно след осъждането на неонацистката партия.

Председателят на еврейската общественост в Солун и Централния съвет на еврейските общини в Гърция Давид Салтиел е уверен, че присъдата против " Златна зора " няма да потуши антисемитската идеология в Гърция. Антисемитизмът е съществувал доста преди основаването на неонацистката партия и ще продължи да съществува и по-късно. Салтиел намира за успокоителен обстоятелството, че гръцкият антисемитизъм най-малко не е довел до смъртни случаи, както в други страни.

Мигранти, антифашисти и ЛГБТ общността са на прицел

През 21-ви век жертвите на нападателни десни екстремисти в Гърция са мигранти, антифашисти и ЛГБТ деятели. Години наред последователите на " Златна зора " залавяха бежанци - и получаваха овации от " загрижени жители " и " схващане " от доста медии, в това число и от държавната власт, която си затваряше очите за протичащото се. Много политици от ръководещата консервативна партия " Нова народна власт " построиха кариерите си с лозунги против бежанците. Антисемитските възгласи не са обществено допустими - най-малко към този момент.

През септември 2013 година последовател на " Златна зора " намушка хип-хоп музиканта Павлос Фисас, който отправяше антифашистки послания. Извършителят бе наказан на пожизнен затвор преди няколко дни. В сряда в Атина стартира друго огромно правосъдно дело: процесът за убийството на Зак Костопулос. ЛГБТ деятелят беше пребит до гибел преди две години измежду бял ден в центъра на Атина. За убийството му са упрекнати бижутер, брокер и четирима служители на реда. Техен юрист е Атанасиос Плеврис, народен представител в Народното събрание от " Нова народна власт " и наследник на един от теоретиците на националсоциализма в Гърция.

През 2018 година полицията заяви за случай на хипотетично " съдбовно самонараняване на обирджия ". Повечето медии одобриха тази версия безрезервно, до момента в който не се появи видео на минувач, показващо, че Костопулос е жертва на линч.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР