Според предварителния анализ новооткритият надпис е един от най-старите текстове

...
Според предварителния анализ новооткритият надпис е един от най-старите текстове
Коментари Харесай

В България откриха най-стария текст на кирилица

Според предварителния разбор новооткритият надпис е един от най-старите текстове на кирилица, откривани в миналото.

1100-годишен надпис, открит върху нагръдник в руините на българска цитадела, е един от най-старите текстове на кирилица, откривани в миналото. Информацията е на изданието Live Science.

„ Текстът е бил написан върху оловна плочка, носена на гърдите, с цел да защищава ползвателя от беди и злини„, изяснява Ивайло Кънев, археолог в Националния музей на България, който управлява екипа, извършващ разкопките на крепостта, ситуирана на границата сред Гърция и България.

В надписа се приказва за двама просители на име Павел и Димитър.

„ Кои са били просителите Павел и Димитър не е известно, само че евентуално Димитър е взел участие в гарнизона, заселил се е в крепостта и е бил родственик на Павел “, споделя Кънев.

Надписът датира от времето на цар Симеон I (известен още като Симеон Велики), управлявал Българската империя сред 893 и 927 година По това време царят уголемява империята, като подхваща военни акции против византийците.

Кирилицата, която се употребява в съветския и други евразийски езици, е основана през Средновековието. Съдейки по метода на изписване на буквите и местоположението на надписа в крепостта, „ този текст евентуално е попаднал в крепостта сред 916 и 927 година и е донесен от български боен гарнизон„, изяснява откривателят.

Преди това изобретение най-ранните непокътнати текстове на кирилица са датирани към 921 година Следователно новооткритият надпис е един от най-старите кирилски текстове, откривани в миналото.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР