Според последното изследване на Allied Market Research глобалният пазар на

...
Според последното изследване на Allied Market Research глобалният пазар на
Коментари Харесай

Азиатските лидери крачат уверено по пътя към автономната мобилност

Според последното проучване на Allied Market Research световният пазар на самостоятелни транспортни средства се прави оценка на 76 млн. $ през през 2021 година, като се чака да доближи над 2 милиарда до 2030 година, регистрирайки междинен годишен ритъм на рстеж от 40,1% за интервала. Тази статистика ясно демонстрира, че ползата към този вид транспортни средства пораства с всеки минал ден, което освен трансформира радикално автомобилната промишленост, само че и я трансформира в ново поле за състезание сред другите международни райони.    Ако до началото на новия век на Азия се гледаше като на източник на евтина работна ръка, то глобализацията на стопанската система от последните две десетилетия трансформира страните от континента във водещи софтуерни сили. Къде с помощта на неналичието на регулации, къде на вследствие на дългогодишното изповядване на концепцията „ стопанска система на знанието “, страни като Китай, Япония и Южна Корея се трансфораха в едни от водачите в сфери като изкуствен интелект, виртуална действителност, 5G и т.н.    Автономните транспортни средства не вършат изключение.  Автономните таксиметрови услуги стават норма в Китай   Ако човек посети софтуерния център Шънджън в южнокитайската провинция Гуандун, не би трябвало да се изненадва, в случай че попадне на такси, в което няма водач. В днешно време от ден на ден градове в Китай оферират публичен превоз без човешки водачи, което демонстрира равнището на развиване на страната в това отношение.    Миналия петък столицата Пекин стана следващия локален мегаполис с огромен план, откакто разгласи стартирането на фаза 3 на построяването на High-level Autonomous Driving Demonstration Zone – особено проектирано пространство за проби на самостоятелни транспортни средства.   Като част от фаза 3 демонстрационната зона, която в този момент обгръща 60 квадратни километра, ще бъде разширена до 500 квадратни километра, оповестява Global Times, базирайки се на изявление на представител на администрацията по време на 2022 World Intelligent Connected Vehicles Conference.

Това не е първата сходна самодейност с адрес Пекин. На 20 юли в китайската столица започва комерсиална услуга за пътешестване без водач. През август пък град Чунцин в Югозападен Китай и град Ухан в Централен Китай одобриха нови политики за комерсиализация на самостоятелното шофиране, позволявайки на транспортни средства без водачи да правят търговски услуги по публични пътища. Двата града даже издадоха първи лицензи за демонстрации на технологията.    Пекин работи и на национално равнище. През август Министерството на превоза на Китай показа набор от насоки за поощряване на потреблението на самостоятелни транспортни средства за таксиметрови паркове при избрани условия. Този ход, считат анализаторите, ще помогне да се форсира комерсиализацията на самостоятелните транспортни средства в страната.   „ Правителствените политики изиграха мощна роля в насърчаването на самостоятелното шофиране в Китай. Секторът се появи малко по-късно в страната, в съпоставяне със Съединени американски щати и Европа, само че натрупа мощен подтик за напредък “, разяснява пред Global Times проф. Джан Сян от университета за просвета и технологии Huanghe.  Япония пуска изцяло автоматизирани коли по публичните пътища   През март японското държавно управление направи крачка напред към разрешаването на изцяло самостоятелното шофиране, приемайки законопроект, който ще направи колите без водачи изцяло легални. Освен това законопроектът дава „ зелена светлина “ и за необятното потребление на роботи за доставка.    Очаква се новите правила да влязат в действие в границите на една година, като те засягат транспортните средства с равнище на самостоятелност 4. Преди да направи този ход, предходната година японската администрация издаде позволение за придвижване по пътищата на Honda Legend, която е основана на технология от равнище 3. На процедура равнище 4 на автоматизация значи, че транспортното средство не изисква никаква човешка интервенция.  
Един от доводите в интерес на законопроекта е, че той ще улесни проектите за предложение на самоуправляващи се транспортни средства за транспорт на възрастни хора в едва обитаеми селски региони още в края на март идната година.
  В последна сметка обаче японските законодатели не дават цялостна независимост на машините, като вменяват на доставчиците на услуги задължението да следят отдалечено своите транспортни средства от разстояние и да се намесят при потребност.   Според основаната в Токио изследователска компания Yano Research Institute 62% от транспортните средства в Япония ще имат минимум равнище 2 на автоматизация до 2030 година  Южна Корея бързо догонва водачите   Южна Корея е 7-ма в света по брой създадени коли и дом на Hyundai Motor Group, която има марките Hyundai и Kia и е 6-ия по величина международен производител. Въпреки това във връзка с създаването на самостоятелни транспортни средства и обвързваните с тях технологии, корейските компании изоставаха преди известно време.    За да промени тази отрицателна наклонност, страната приема Закон за поощряване и поддръжка на комерсиализацията на самостоятелни транспортни средства (AVA), чиято цел е да поддържа индустрият. AVA влиза в действие на 1 май 2020 година – доста по-късно от законодателството на Съединени американски щати, да вземем за пример, признато през 2017 година и вкарва избрани „ зони за тестване “ на самостоятелни транспортни средства, като те са освободени от огромна част от условията, присъщи за публичните пътища.   „ Регулаторният пейзаж за самостоятелните транспортни средства в Корея се трансформира бързо поради мощния блян на държавното управление да стане водеща мощ в технологиите за независимо ръководство. Тези промени се одобряват въз основа както на регулаторните трендове в страни като Съединени американски щати, по този начин и на условията на Организация на обединените нации и Европа “, се споделя в разбор на южнокорейската законодателна рамка, изработен от правната асоциация IBA.    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР