Според ново изследване на агенция Естат две трети от българите

...
Според ново изследване на агенция Естат две трети от българите
Коментари Харесай

НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ: Две трети от българите са за неутралитет по отношение на войната в Украйна

Според ново проучване на организация " Естат " две трети от българите упорстват да запазим неутралитет във връзка с войната в Украйна, а 50% не поддържат нито една от двете воюващи страни. Също по този начин всеки трети се опасява от прерастването на спора в нуклеарна война. Изследването съпоставя публичното мнение по редица въпроси от април и октомври 2022 година.

" Тенденциите са блестящо изразени. " Това сподели за БНР Иво Желев, представител на организация " Естат ".

" Има 5 основни извода от направеното проучване. Първият е, че нараства безразличието и делът на хората, които дават отговор с " не мога да преценява ". Това значи, че те все по-трудно открояват достоверната позиция в морето от информация ", добави Иво Желев.

Според Желев войната се е трансформирала от " нещо невиждано и шокиращо " през април в " един декор " през октомври.

" Хората към този момент слагат на напред във времето други проблеми. Те са свързани с идващата зима и възходящата инфлация. Политическата неустойчивост и невъзможността да се сформира държавно управление към този момент тревожат повече хората, в сравнение с тази война ", съобщи представителят на " Естат ".

Вторият извод е за повишаване на страховите настройки. " Близо 80% се опасяват от приложимост на нуклеарно оръжие, а над две трети от глобализация на спора и Трета международна война ", сподели Желев.

Третият извод е, че поддръжката за участие в НАТО понижава. " Все повече хора имат вяра, че организацията е отговорна за това, което се случва сега в Източна Европа ", добави Желев.

Четвъртият извод е, че са малко хората, които са осведомени какво би трябвало да се прави при положение на нуклеарна война. " Едва 1% от пълнолетните българи са осведомени къде могат да получат самостоятелни средства за отбрана ", съобщи представителят на " Естат ".

Петият извод е, че хибридните тези на Русия работят добре. " Определени групи от обществото ги репродуцират и заливат околните си с тях ", добави още Иво Желев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР