Въвеждане на еврото – кога? Форум под това мото се

...
Въвеждане на еврото – кога? Форум под това мото се
Коментари Харесай

България в еврозоната – кога? Бившият премиер на Австрия Волфганг Шусел пред Euronews Bulgaria

Въвеждане на еврото – по кое време? Форум под това мото се организира в София. А на него участваха европейски политици от висок сан – които дадоха  своята оценка. Ние разговаряхме с някогашния канцлер на Австрия Волфганг Шусел, който изигра  много значима роля в приемането ни в Европейски Съюз преди години. Сега го  попитахме за Шенген и дали България ще получи заветното „ да “ от Виена и за това закъсняваме ли съдбовно за въвеждане на еврото.

Крайно време е България да стане пълновръстен член на Европейски Съюз – това включва Шенгенското пространство и еврозоната. Нямам подозрения че страната ще стане част от Шенген и по суша до края на годината, а по отношение на въвеждането на еврото - би трябвало да се изпълнят критериите. Това сподели в особено изявление за Euronews Bulgaria някогашният министър председател на Австрия Волфганг Шусел. Преди години той работи интензивно за приемането на България и Румъния в Европейски Съюз.

„ България към този момент е обвързвана с единната европейска валута. Ако страната извърши критериите за участие в еврозоната, нямам подозрения че България бързо ще вкара единната валута. Аз нямам никакви подозрения, че България ще се оправи с това. Но в обществото ви би трябвало да има консенсус по тематиката еврозона - в обществените сътрудници, бизнеса, политиците. Всички би трябвало да са на мнение, че това е вярната крачка. Еврозоната е преимущество за нейните членове. Защото вие ще бъдете част от мощна валута. Никой не може да спекулира с вас, предпазени сте стопански. Да не забравяме преимуществата в комерсиалните връзки. Еврото е наедно с $.  Относно страховете на хората за повишаването на живота - такива имаше и в Австрия, само че приехме закон, който да не разрешава да се спекулира с цените “, уточни още някогашният австрийски министър председател.

Цялото изявление с Волфганг Шусел вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР