Кога България и Румъния ще станат част от еврозоната и

...
Кога България и Румъния ще станат част от еврозоната и
Коментари Харесай

Бившият румънски премиер Адриан Настасе пред Euronews Bulgaria: България може да ни изпревари за еврозоната

Кога България и Румъния ще станат част от еврозоната и Шенген? Бившият румънски министър председател Адриан Настасе в особено изявление за Euronews Bulgaria.

- Здравейте, господин Настасе. Благодаря Ви, че сте с нас. Mоже би главният въпрос за хората у нас е дали имаме потребност от еврото в България и в Румъния? И най-важното, дали еврото ще направи разлика в стандарта ни на живот?

- Присъединяването към еврозоната е част от един по-голям план на Румъния и България. След 1989 година, когато се почувствахме изоставени в периферията на Европа, и откакто Вишеградската група се причисли към Западна Европа, и за нас беше доста значимо да бъдем приети като част от политически план, което е от значително значение за действието на Европа. И по тази причина започнахме с опитите да станем членове на Европейския съюз и на НАТО. А в този момент имаме предпочитание да се присъединим и към еврозоната. Това е част от по-голям план, както споделих, и е значимо по стопански и политически аргументи. Разбира се, може да е мъчно в преходния интервал, само че мисля, че е значимо да станем част от еврозоната. Миля, че България може да ни изпревари, тъй като България има единствено още един аршин, който би трябвало да извърши. Докато за Румъния към момента има три критерия, които не са изпълнени.

- Кои са те?

- Това е инфлацията.

- Което важи и за нас...

- Има ги и въпросът за бюджетния недостиг и въпросът за дълготрайните лихви, за лихвения % на дълготрайните лихви. Така че в Румъния не сме взели решение дали присъединението към еврозоната е приоритет. Можем да се концентрираме повече вероятно върху Организация за икономическо съдействие и развиване. Така или другояче, в Румъния имаме доста комплицирана година с избори - четири кръга избори - европейски, локални, парламентарни и президентски. Тази година е комплицирано. Така че дано забележим по какъв начин новото държавно управление ще дефинира целите за идващите години. Но по този начин или другояче, това е което е значимо. И по тази причина се радвах да дойда тук, с цел да схвана по какъв начин българските водачи и предприемачите мислят за присъединението към еврозоната. Също по този начин, тъй като преди време съумях да преодолея някои от компликациите в двустранните връзките с България и се радвах да видя още веднъж цар Симеон, който беше мой сътрудник като министър-председател на България в сложни времена.

И преди малко разгласих в Букурещ и ще бъде преведена на български език моята книга " Заедно за Европа ". Тя споделя за това по какъв начин цар Симеон и аз работихме дружно като тандем, с цел да завършваме договарянията с Европейския съюз и НАТО. Това беше доста забавен случай. Беше доста забавно упражнение да се отстрани конкуренцията и да решим, че можем да работим по-добре в построяването на повече мостове над Дунав и сред нашите две страни.

- Това към момента ли е приоритет? Да изградим повече мостове, да подобрим връзките сред вашата и нашата страна?

- Абсолютно. Мисля, че е належащо. И си припомням добре по какъв начин с цар Симеон взехме решение да построим втори мост и това беше направено няколко години по-късно. И в този момент има изгледи за трети мост, финансиран от Европейския съюз. И аз мисля, че би трябвало в последна сметка да имаме към пет моста над Дунав, с цел да улесним връзката.

- Да, само че по кое време?

- До 2030 година Така че това би трябвало да е крайният период за този доста упорит план. И аз мисля, че това е належащо. Защото е значимо да определим връзките си с Брюксел, само че е доста значимо и да се подобрят двустранните връзки за туризма, за бизнеса, за вложенията, за каквото и да било, сред нашите две страни.

- Коя е реалистичната дата за присъединение към еврозоната за вашата страна и за нашата страна? Какво мислите?

- За вашата страна, в случай че съумеете да имате нормализирано държавно управление след идващите избори и в случай че това държавно управление поддържа тактиката за присъединение към еврозоната, съгласно мен това може да стане още през идната година. За Румъния е по-сложно. Както споделих, през последните 20 години имаше някои други цели. Когато аз бях министър-председател, имаше единствено един аршин, който не беше изпълнен от Румъния. Сега, както споделих, са три. И, несъмнено, стандартът на живот е по-добър. Брутният вътрешен продукт се удвои през последните 20 години. Инвестициите са се нараснали. А Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, да вземем за пример, е към 78 % от междинния за Европа. Но за Европа, за еврозоната, би трябвало да поставим някои старания. И, несъмнено, във връзка с бюджетния недостиг, както и във връзка с равнището на инфлацията, има някои проблеми, които би трябвало да бъдат дефинирани от нашето държавно управление след парламентарните избори през есента.

- Какво ще кажете за другия главен приоритет - сухопътен Шенген за Румъния и България?

- Е, първата стъпка към Шенген беше направена от България през 2001 година Мисля, че вие премахнахте визите или Европейският съюз, или страните от Шенген отстраниха визите за България, с цел да пътуват в Европа. Румъния, една година по-късно, тъй че ние започнахме, премахнахме визите при започване на 2002 година Това беше първият стадий. Така че успяхме да реализираме част от това, което чакахме - да премахнем изцяло условията на Шенген. Аз претърпях този паспортен надзор, идвайки от Букурещ със аероплан до София - никакъв паспортен надзор или нещо сходно.

Това е добре, само че не е задоволително, тъй като главният проблем за нас е премахването на сухопътните ограничавания. Тази година отпадането им не е доста несъмнено, тъй като всички страни в Европа са под натиска на европейските избори и на някои вътрешни въпроси, свързани с миграцията, и има огромен напън върху политическите решения, само че мисля, че това е въпрос на време. И може тази година или при започване на идната година Румъния и България може да влязат в Шенген и по суша.

- Смятате ли, че е допустимо да се разделят двете страни - Румъния и България, по пътя им към еврозоната и Шенген?

- И в България, и в Румъния има известно прелъщение - при някои от водачите в България, при някои от водачите в Румъния. Те считат, че е по-лесно или по-добре да се разделим. Но същото беше и при започване на 2000 година, когато с цар Симеон взехме решение да работим дружно. И философията ни по това време, а мисля, че и в този момент би трябвало да е същата - да работим дружно, а не в конкуренция между тях. Това може да помогне и на двете страни. Не бих съветвал разделянето да е част от тактиките на двете страни.

- Какво очаквате от европейските избори? Как ще се промени нашата Европа след вота?

- Това е проблем. Това е същински проблем. Когато преди 20-22 години беше основано еврото като валута, имахме несъмнено виждане за Европа, за политическата настройка. И еврото беше част от тази визия. Въпросът за визите беше част от тази визия, търговията и всичко останало. Но рецесията, която настъпи по-късно, оказа въздействие върху вътрешните политики на страните членки. И въпреки че европейските страни съгласуват политиките си, обстановката не е същата, каквато беше преди няколко години. Има известно отчаяние измежду обществото. Появата на някои по-консервативни или бих споделил националистически партии, които се пробват по някакъв метод да основат по-слаба Европа с обособени страни, които се борят за личните си ползи, съгласно мен е нещо неприятно в едно световно общество. Когато имаш Китай като голяма мощ, Съединените щати като голяма мощ, или запаси, значими запаси на нивото на страните в Близкия изток, Саудитска Арабия, а БРИКС в този момент е значима организация. Така че се нуждаем от блок с повече запаси и по-голяма икономическа мощност, който да работи дружно. По-малки страни като Румъния, с по-малко от 20 млн. души население или България с още по-малко - не могат да оцелеят в такава среда. И това е повода, за страни като нашата, един по-силен Европейски съюз да е значим инструмент за бъдещето.

- Какво ще кажете за визите за Съединени американски щати? Четох, че в Румъния ще извършите специфична акция и американските визи за вас ще отпаднат до края на годината. Възможно ли е това и по какъв начин? Споделете вашия опит.

- Това е пожелателно мислене. Някои от нашите водачи по време на предизборната акция дават сходен вид послания, които не са свързани с ясно политическо решение във Вашингтон. Те постоянно споделят: вижте, това е въпрос на Департамента по миграцията, това е въпрос на статистика за броя на хората, които са отхвърлени за визи всяка година. И е по този начин. Затова дано да забележим. Може би е по-добре. Може да е скоро, може да е след известно време. Дотогава споделям по този начин: американците одобряват в кошницата положителните плодове. Не всички, само че някои от тези, които считат за потребни за тях.

- Какво е Вашето обръщение към феновете на Евронюз България?

- Трябва да продължим да укрепваме партньорството и другарството си, с цел да изградим повече мостове над Дунав и повече връзки сред предприемачите от Румъния и България и сред нашите водачи.

- Благодаря ви доста за това изявление.

- Благодаря ви.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР