Според френския финансов министър Брюно льо Мер пакетът е най-важният

...
Според френския финансов министър Брюно льо Мер пакетът е най-важният
Коментари Харесай

ЕС договори спасителен план от 500 млрд. евро, но без корона облигации

Според френския финансов министър Брюно льо Мер пакетът е най-важният стопански проект в историята на Европейски Съюз

Финансовите министри на Европейски Съюз договориха избавителен проект от 500 милиарда евро за тежко засегнатите от ковид европейски страни. Сделката бе оповестена след продължителни полемики от ръководителя на Еврогрупата Марио Сентено.

Пандемията осветли надълбоко разделяне в Европа на фона на обвиняванията на Италия и Испания, че северните страни, водени от Германия и Холандия, не поставят задоволително старания за преодоляване на отрицателните последствия. Преди да бъде оповестено съглашението, италианският министър председател Джузепе Конте прикани Европейски Съюз да отговори на предизвикването, което е " най-големият тест за съюза от Втората международна война насам ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Препъването на Европейски Съюз

След постигането на сделката ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли уточни: " Нашата религия в Европа се оправда! " Но Европейски Съюз се препъна в тази изключителна обстановка, както направи преди този момент при миграционната и финансовата рецесия, обобщава разбор на английската Военновъздушни сили. Съюзът няма да се разпадне, както предсказват съперниците му, само че неприятното възприятие ще остане за тези членки, които упрекват Брюксел в липса на взаимност по време на битката с ковид. " Това не беше нашият най-хубав миг. Отговорът ни пристигна късно и бе затъмнен от шовинизъм. Солидарността излетя през прозореца с първата жертва на пандемията ", декларира пред Военновъздушни сили поискал анонимност европейски посланик.

По време на траялите три дни официални и неофициални диалози финансовите министри на Европейски Съюз не съумяха да реализират единодушие за настояването на Франция, Италия и Испания да се поделят разноските за рецесията посредством " корона облигации ". Договореният проект е по-малък от нужните съгласно Европейската централна банка 1.5 трлн. евро. Но съгласно френския финансов министър Брюно льо Мер пакетът е най-важният стопански проект в историята на Европейски Съюз: " Европа взе решение и е подготвена да посрещне сериозността на рецесията. "

Основният детайл от сделката е Европейският стабилизационен механизъм (ESM) - избавителният фонд на Европейски Съюз, който ще даде 240 милиарда евро за кредитни линии за справяне с рецесията, отпускани без спомагателни условия. Приети бяха и други ограничения, измежду които гаранции в размер на 200 милиарда евро от Европейската капиталова банка за наранени компании и проектът за 100 милиарда евро на Европейската комисия за национални краткосрочни схеми за работа. Средствата от ESM ще бъдат разполагаем единствено за страните от еврозоната, а останалите принадлежности ще бъдат за всички в Европейски Съюз.

" Остро стесняване " на растежа

Финансовите министри на Европейски Съюз бяха покрай сключването на договорка в сряда, само че полемиките се разпаднаха и продължиха на идващия ден. Това стана на фона на спор сред Италия и Холандия по какъв начин да се ползва избавителният фонд.

Споразумението се случва в миг, в който Международният валутен фонд предизвестява, че светът е изправен пред най-тежката икономическа рецесия след Голямата меланхолия от 30-те години на предишния век. Прогнозите на организацията са, че пандемията ще докара до " остро стесняване " на растежа тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР