Според един от архитектите на орбиталната станция Gateway, която ще

...
Според един от архитектите на орбиталната станция Gateway, която ще
Коментари Харесай

Космическа станция на НАСА може да причини клаустрофобия при астронавтите

Според един от архитектите на орбиталната станция Gateway, която ще обикаля към Луната, жилищните пространства тук ще бъдат толкоз дребни, че астронавтите няма да могат да стоят вътре, а това също ще затрудни напредването им, пише .

НАСА, дружно с други галактически организации, възнамерява да стартира построяването на нова галактическа станция покрай Луната през идващите години. До края на 2020 година станцията Gateway би трябвало да стартира да приема първите астронавти на борда. Размерът на станцията ще бъде единствено 1/6 от размера на МКС и точно дребният размер на станцията може да аргументи доста неудобства на астронавтите.

Според Рене Вацлавичек, един от архитектите на бъдещата лунна галактическа станция, в един и същи модул ще бъдат по едно и също време няколко астронавти. Но размерът на този модул е ​​само 2 на 2 метра или 8 кубически метра. Въпреки че ще има и други стаи, само че те не са доста и са също толкоз дребни.
 галактическа станция Снимка: NASA
" Представете си, че сте заключени в толкоз дребна стая и не сте сами там. Може да бъде клаустрофобично ", споделя Вацлавичек.

Архитектът е взел участие в основаването на един от двата модула за настаняване на астронавти, наречени I-Hab, които ще бъдат свързани с научния модул HALO. Според Вацлавичек, когато са работили по плана, архитектите е трябвало да вземат поради обстоятелството, че тази станция ще бъде ситуирана покрай Луната. Това значи, че той не може да има същите размери като МКС заради компликации при доставянето на огромни сегменти до спътника на Земята.

" Първоначално обмисляхме главен модул с дължина 6 метра и диаметър 4,5 метра. Но в последна сметка трябваше да понижим размерите, което докара до вътрешно напречно сечение с размери единствено 1,2 m на 1,2 m. И по-голямата част от вътрешния размер е заета от машини, тъй че в действителност е просто кулоар, където е доста мъчно да се обърнеш “, споделя Вацлавичек.

Според архитекта модулът I-Hab е просто цилиндър с люк във всеки край и два люка в профил. Има място и за малко персонално пространство за астронавтите, където да се затворят.
 галактическа станция Снимка: NASA
„ Дори в случай че желаете да прелетите един около различен по коридора, ще бъде мъчно да извършите това, тъй като би трябвало да оставите цялата си работа, с цел да може различен астронавт да мине “, споделя Вацлавичек.

Но оставането на борда на станция Gateway ще бъде предизвикателство заради доста аргументи, освен поради тесните жилищни пространства. Според архитекта на станцията по-голямата част от модула ще бъде заета от шумно и вибриращо животоподдържащо съоръжение, чието непрекъснато бръмчене евентуално ще нервира доста астронавтите.

Например на МКС има един огромен прозорец за наблюдаване, който се намира в модула Dome. Тук астронавтите прекарват всяка свободна минута. Но такова наслаждение не се чака на новата лунна станция и това се дължи на сложността на дизайна. Архитектите възнамеряват да слагат дребни прозорци в портала на гарата.
 МКС Снимка: Business Insider
НАСА възнамерява да изпрати модула HALO на Луната още през 2024 година, а модула I-Hab през 2027 г. Сега архитектите са почнали да основават модел на станцията в действителен размер, с цел да тестват взаимоотношението на астронавтите с околната среда.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР