Споразумението с Либия, което значително намали броя мигранти, пристигащи в

...
Споразумението с Либия, което значително намали броя мигранти, пристигащи в
Коментари Харесай

Опитите на левицата в Италия да спре мигрантите може да ѝ костват властта

Споразумението с Либия, което доста понижи броя мигранти, идващи в Италия, може изцяло да стопи така и така все по-слабите очаквания на ръководещата Демократическа партия (PD) да остане на власт идната година, защото против него се оповестиха евентуалните съдружни сътрудници на PD, написа " Ройтерс ".

Сделката, която беше подписана през февруари, е известна измежду италианското общество и десницата и партиите, противопоставящи се на върхушката, само че си навлече рецензиите на Организация на обединените нации, правозащитни групи и огромна част от италианската левица.

Според съглашението Италия и Европейският съюз дават обещание да финансират лагери за мигранти в Либия. Рим също по този начин се съгласи да образова либийската брегова защита като част от ограниченията против опитите на мигранти да подхващат рискованото пътешестване за Европа.

В резултат на контрактуваното обаче, десетки хиляди мигранти се оказаха в капан в Либия, където съгласно правозащитни групи изискванията са плачевни, а закононарушенията са всекидневие.

Един от политиците, които желаят промени в съглашението, е Ема Бонино, някогашен външен министър в лявоцентристко държавно управление.

 Опитите на левицата в Италия да спре мигрантите може да ѝ костват властта
© Reuters

" Винаги съм подлагала на критика съглашението с Либия. То е запушалка в бутилката, която не може да издържи ", уточни Бонино.

" Италианците имат чувството, че са завладяни от мюсюлмански чужденци. Това не е правилно. Страхът е необикновено средство за печелене на избори, само че той е просто ненужен за управление на миграцията ".

Бонино обмисля да образува проевропейска партия с други фигури от лявото политическо пространство, които поддържат Демократическата партия преди изборите през май идната година.

Джулио Маркон, народен представител в долната камара на Народното събрание от италианската Лява партия, уточни, че левите гласоподаватели постоянно са държали на филантропичните полезности. Неговата партия към този момент отхвърля да се съюзи с PD.

Победа за антиимигрантските партии

PD се нуждае от поддръжката на други партии, изключително от левия политически набор. Според скорошно изследване PD изостава зад популисткото придвижване " Пет звезди " с 24 против 29 %, а дясноцентристката коалиция, включваща антиимигрантската Северна лига, " Форца Италия " ( " Напред Италия! " ) на Силвио Берлускони и крайнодясната " Братя на Италия " има обща поддръжка от към 36%.

Сделката с Либия, която е по модела на сходно съглашение сред Европейски Съюз и Турция, съумя да понижи притока на мигранти към Италия. Броят на идващите спадна с към една трета до този миг в съпоставяне със същия интервал през 2016 година През октомври идващите сами са били с 80% по-малко по отношение на миналата година.

Обикновените италианци, които бяха мощно разтревожени от идването на към 600 000 мигранти през миналите четири години, останаха удовлетворени от тази наклонност. Според изследване на SWG от този месец две трети от италианците не желаят повече имигранти и се притесняват, че те ще им вземат работните места и ще покачат престъпността.

Северна лига, която се възползва от антиимигрантските настроения, усили повече от два пъти известността си до към 15% за три години. Нейният водач Матео Салвини упрекна " подправените бежанци ", че " завладяват " Италия и носят престъпност със себе си.

За да не остане по-назад, претендентът за министър председател на " Пет звезди " Луиджи Ди Майо това лято съпостави с таксита корабите на филантропични организации, спасяващи мигранти от препълнени лодки.

Нехуманно съглашение

В рамките на съглашението от февруари бреговата защита на Либия е заловила към 20 000 мигранти, в това число бежанци. След това те са вкарвани в центрове, където могат да бъдат арестувани за неопределен срок.

Миналата седмица Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида осъди поддръжката на Европейски Съюз за либийската брегова защита като " нечовечна ", тъй като хванатите мигранти са арестувани и подложени на " невъобразими ужаси ".

Бившият общоприет секретар на Организация на обединените нации и притежател на Нобелова премия за мир Кофи Анан съобщи, че договорката с Либия прави Италия съизвършител в нарушаването на Женевската спогодба, съгласно която бежанците не може да бъдат връщани на място, където могат да бъдат преследвани.

" Според Конвенцията не можете да ги връщате (бежанците). Но в случай че сключите съглашение с някой различен да ги задържа, вие сте един тип съизвършител ", разяснява Анан по време на посещаване до Рим този месец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР