Европейската комисия ще представи днес план за действия за създаване

...
Европейската комисия ще представи днес план за действия за създаване
Коментари Харесай

Европейският съюз се готви да създаде "военен Шенген"

Европейската комисия ще показа през днешния ден проект за дейности за основаване на " боен Шенген ", с цел да улесни превоза на войски и техника в Европейския съюз, за който в този момент има редица административни формалности и липса на инфраструктура, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Планът за дейности планува да се дефинират потребностите на военния превоз и да се ревизират използваемите инфраструктури.

" Тези оферти имат практическо измерение, само че нуждата от тях е ясна при усилването на напреженията с Русия ", изясни европейски посланик. " Вече не може да се каже, че спор в Европа е неосъществим ", добави той.

" Имаме потребност от военно шенгенско пространство. Руснаците имат цялостна независимост на придвижване в тяхната територия. Ние би трябвало да можем да се придвижваме също толкоз бързо, в случай че не и по-бързо, с цел да струпваме войски против евентуален противник, с цел да сме способни на въздържане ", сподели наскоро американският военачалник Бен Ходжис, някогашен командващ на американските войски в Европа. Тъй като 26-те страни в Шенгенската зона отстраниха контрола по вътрешните граници, " ние имаме потребност от същата независимост на придвижване в Европейски Съюз като водача на тир, който транспортира ябълки от Полша във Франция ", добави той.

" Трябва да сме сигурни, че нужните инфраструктури са налице, че тунелите са използваеми, че пътищата са задоволително необятни, че мостовете могат да устоят на тежестта на превозената техника ", сподели дипломатически източник.

Европейският съюз планува съфинансиране на десетина транснационални коридора, само че решението да бъдат прокарани, както и потреблението им за военни цели, са въпрос, който зависи от страните членки, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР