Европейските регулаторни органи могат да увеличат конкуренцията при търговията с

...
Европейските регулаторни органи могат да увеличат конкуренцията при търговията с
Коментари Харесай

ЕС ще промени правилата за търговия с държавни облигации

Европейските регулаторни органи могат да усилят конкуренцията при търговията с държавни скъпи бумаги, като трансформират разпоредбите за банките, написа в. " Уолстрийт джърнъл ". В момента държавните облигации се търгуват единствено на една съществена платформа. В скоро време обаче някои държавни управления ще разрешат на дилърите в страната да употребяват и други платформи за търговия с облигации, стига те да дават отговор на стандартите.

Холандия и Белгия ще са първите страни, които ще изберат новите електронни схеми за търговия. В момента в двете страни се изисква потреблението на платформата MTS, която е водеща на европейския пазар от края на 90-те насам.

Търговията с облигации също така чака промени съгласно условията на законите от MiFid. Новите финансови регулации за еврозоната би трябвало да влязат в действие от началото на ноември. Новата инструкция има съществена цел да усили конкуренцията във финансовите пазари в Европейски Съюз.

Ако проектът на Холандия и Белгия успее, брокерите в страната могат да стартират да употребяват различни платформи от 1 февруари.

Новите технологии за търговия с облигации разрешават да се събират цените от няколко платформи. Чрез подбирането на най-хубавите предложения се чака възстановяване на ликвидността. Според анализатори смяната може да усили размера на търговия с облигации до 4 милиарда евро.

Още няколко европейски държавни регулатори по дългови бумаги вземат участие в договаряния за търговията с облигации и в скоро време могат да последват белгийския и холандския образец.

За новите компании за борсова търговия ще е мъчно да разбият монопола на MTS, разясняват специалисти. Обемите на търговия мъчно ще се пренасочат от открития пазар. Някои сдружения срещат и районна конкуренция. В Испания и Гърция да вземем за пример има няколко платформи за търговия с облигации.

Няколко банки и финансови компании предвидиха потребността от смяна на пазара и търсят опция на MTS. Според осведомени източници в групата вземат участие " Блумбърг " и " Дойче бьорзе ".

Платформата за търговия MTS беше приватизирана през 1998 година от италианската централна банка. Системата беше въведена в опит да се усъвършенства ликвидността на пазара за облигации.
-----------
Европейски Съюз има неефикасен пазар за облигации, сподели еврокомисарят по стопанската система Хоакин Алмуня. Въпреки досегашната интеграция на търговията тя не е достигнала цялостния си капацитет. В предишното Алмуня е предложил даже основаване на сдружение за единни излъчвания държавни скъпи бумаги в еврозоната, само че през вчерашния ден избегна неуместния политически въпрос. Отделните национални излъчвания облигации имаха друга реакция на рецесията на финансовите пазари, акцентира Алмуня. Това значи, че облигациите в еврозоната не са взаимозаменяеми, въпреки да имат непосредствен кредитен рейтинг, сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР