Ентусиасти продължават да използват BASIC за хоби и ретро програмиране,

...
Ентусиасти продължават да използват BASIC за хоби и ретро програмиране,
Коментари Харесай

60 години BASIC, излизат нови версии


Ентусиасти не престават да употребяват BASIC за занимание и ретро програмиране, пресъздавайки остарели игри или стратегии (снимка: CC0 Public Domain)

В началото на май се навършиха 60 години от основаването на езика за програмиране BASIC. В чест на това събитие няколко плана на общността FOSS BASIC пуснаха нови версии.

BASIC, основан за образование на начинаещи програмисти, към момента е жив и се развива. Общността на разработчиците означи 60-годишнината по специфичен метод. Няколко плана, свързани с BASIC, пуснаха нови версии на своя програмен продукт, демонстрирайки разнообразието от модерни реализации на езика.

От Microsoft Small Basic разширения до ретро ZX Spectrum емулатори и QuickBASIC-съвместими компилатори, BASIC продължава да въодушевява запалянковците да основават нови принадлежности и благоприятни условия за този исторически език за програмиране.
още по темата
Small Visual Basic 3.0 е най-новата версия на Microsoft Small Basic, създадена от Мохамед Хамди. Това е усъвършенствана версия на езика и рамката FOSS на Microsoft, добавяйки GUI дизайнер и езикови разширения за взаимоотношение с него. Този език е внедрен напълно във Visual Basic.NET, което го прави извънреден за Windows платформи, и е наличен гратис на Visual Studio Marketplace.

Small Basic и затова Small Visual Basic не е обвързван с самостоятелния план SmallBASIC, което е изцяло в сходство с метода, по който BASIC се разнообрази през годините. SmallBASIC започва на PalmOS, а SmallBASIC 0.8, публикуван през 2004 година, към момента поддържа PalmOS 5. Версия 12.27 дойде предходната седмица и поддържа x86 Linux, Raspberry Pi, Windows и разнообразни портативни платформи.

Потребителите на съвсем всеки ZX Spectrum емулатор, включен в Debian, ще открият, че той идва авансово конфигуриран с фърмуерния пакет OpenSE BASIC. Изображението съдържа заместващ ROM ZX Spectrum с отворен код, основан на OpenSE BASIC от Source Solutions.

Докато OpenSE BASIC може да работи както на действителен ZX Spectrum хардуер, по този начин и на емулатори, той еволюира в по-голям план: основан на Z80 компютър с отворен код, наименуван Chloe 280SE. Започна като план за усъвършенстван ZX Spectrum, прочут като ZX Spectrum SE, само че от този момент се трансформира в нещо по-малко съвместимо, само че по-амбициозно.

BASIC, един от най-старите езици за програмиране, към момента намира приложение, въпреки и лимитирано (снимка: CC0 Public Domain)

Последната версия е SE Basic IV 4.2 и е част от систематичния програмен продукт версия 1.0 за Chloe 280SE. SE Basic IV е по-близо до MS-BASIC, в сравнение с своя предходник, насочен към Sinclair BASIC. Chloe 280SE се поддържа от няколко FOSS Sinclair емулатора. Това е алтернатива в ZEsarUX от Цезар Ернандес Бано и с ръчна настройка може да работи и в Retro Virtual Machine. За да го стартирате, можете да го заредите в ZX-UNO FPGA и неговите вариации, като ZX-TRES. Разработчикът Андрю Оуен поддържа този план в Patreon.

Има два съществени компилатора FOSS BASIC, които обезпечават съгласуемост с класическия QuickBASIC на Microsoft: компилаторът FreeBASIC и QB64. Разногласията сред членовете на плана QB64 доведоха до отклонение на QB64 Phoenix Edition, което е в развой на интензивно развиване в GitHub и преди малко излезе версия 3.13.0. Това наподобява като много непретенциозно издание за промяна на неточности, само че защото проектът-предшественик не е пускал нищо от 2021 година, а от QB64Official няма вести от 2022 година, може да се каже, че най-малко едно отклонение издава нови версии.

BASIC е един от най-старите езици за програмиране и в днешно време на практика не се употребява за сериозна разработка на програмен продукт. Въпреки това, BASIC към момента намира известно приложение в области като:
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР