СпейсЕкс не се опита да прихване обтекателите във въздуха, тъй

...
СпейсЕкс не се опита да прихване обтекателите във въздуха, тъй
Коментари Харесай

УСПЕХ: Поредните 60 спътника Старлинк са в орбита след съботно изстрелване на ракета Фолкън 9!

СпейсЕкс не се опита да прихване обтекателите във въздуха, защото специфичните кораби за тази цел бяха подложени на профилактика. Днешният полет беше трети за първата степен на “Фолкън 9 ”, откакто тя извърши дебютното си изстрелване през юни 2020 година с GPS сателит, а второто бе през септември с задача “Старлинк ”. 

Изстрелването бе извършено след двудневно закъснение поради щета на камерата на втората степен на ракетата-носител. Въпреки че това е дреболия, Илон Мъск реши да заложи на сигурността и да инспектира цялата ракета за всеки случай. Както се и очакваше, нямаше никакъв значителен проблем с нея и през днешния ден тя си свърши прелестно работата.

Причината, заради която СпейсЕкс изстрелва толкоз доста спътници “Старлинк ”, се дължи на обстоятелството, че други задачи претърпяха отлагания. В началото на октомври компанията не съумя да изстреля GPS сателит поради проблем с мотор на първата степен. Последващото следствие потвърди, че казусът може би визира моторите и на някои други ракети. Компанията реши да размени един от моторите за идното изстрелване на спътника “Сентинел 6 ”, както и за идващия пилотиран транспортен съд “Крю Драгън ”. Засега изстрелването на задачата с екипаж се обрисува да е в средата на ноември, като НАСА ще изчака да види резултатите от полета на “Сентинел 6 ”.

Но това, че някои от ракетите на Мъск търпят забавяния, не значи, че СпейсЕкс би трябвало да бездейства – и тя без проблеми извършва полетната си стратегия през 2020-та година, защото има и други ракети, които чакат, надлежно те получават преимущество. 

Мисля, че е ясно кой ще бъде водач в края на календарната година. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР