Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Рим Всички

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Рим Всички
Коментари Харесай

На гости на Bridgestone в Рим

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Рим

Всички пътища водят към Рим гласи добре познатата сентенция, която се оказа годна и за нас този път. Последвахме поканата на Bridgestone и посетихме „ Центъра за проучване и развиване на EMEA “, свързаната фабрика за гуми „ Roma Plant “ и големия тестов полигон, „ Proving Ground “ на Bridgestone, в южната част на Рим.

Японският производител на гуми Bridgestone е учреден през 1931 година от Ишибаши Шоджиро в Куруме, Япония. “Ishibashi ” преведено на британски значи нещо като каменен мост и по този начин се роди “Bridgestone ” като марка. 93 години след основаването си, компанията към този момент е един от най-големите производители на гуми в света. Произвеждат се всички типове гуми - от коли през рейсове и камиони до гуми за специфични транспортни средства (напр. за самолети или тежка селскостопанска техника).

Един от седемте центъра за научноизследователска и развойна активност в международен мащаб се намира в Рим, който съответно покрива икономическата зона EMEA (Европа, Близкия изток, Африка). Останалите шест са в Америка (2), Япония (2), Китай и Тайланд. Особеното при европеското седалище е, че споделя региона с съседен цех за гуми. Това съкратява доста дистанциите и оказва помощ за бързото произвеждане на прототипи на гуми, които по-късно могат да бъдат тествани също толкоз бързо в близкия голям тестов полигон.

Разбира се, през днешния ден производителят на гуми употребява опциите на актуалните технологии в най-съвременна форма. В Bridgestone новата гума в началото се проектира и създава виртуално на компютър благодарение на изкуствен интелект. Това икономисва време и материали - да вземем за пример, до 200 действителни прототипа и 80 % от действителни проби с транспортни средства се икономисват на гума, което може да спести до 60 % излъчвания на CO2. Благодарение на тясното съдействие с разнообразни сътрудници като Lamborghini или Maserati, специфичните гуми за специфични транспортни средства постоянно се създават взаимно и съгласно съответните спецификации и хрумвания.

Виртуалните прототипи минават през разнообразни симулации, преди най-добре виртуално създадените гуми да бъдат фактически създадени в близкия цех и по-късно да бъде приключен цялостният и комплициран цикъл на изпитване, в това число в лабораторията за звук и върху транспортни средства на тестовата писта. Само предходната година 190 нови гуми и 600 разнообразни размера са създадени от Bridgestone в Рим и пуснати в произвеждане.

След като прекарахме сутринта в Центъра за научноизследователска и развойна активност, последвана от обиколка на фабриката за гуми и видяхме и преживяхме доста (например в симулатора за шофиране), отидохме до Bridgestone Technical Center Europe Spa в Априлия, на 32 километра. Огромният тестов полигон от 144 хектара разполага с общо 70 километра тестови писти. Те включват високоскоростна писта с дължина четири километра с овална крива, сухи и мокри тестови писти (в които 90 % от употребяваната вода се употребява повторно), писти за комфорт и звук с разнообразни пътни настилки, както и открити пространства и тестова писта за селскостопански машини.

Тестовата площадка може да се употребява целогодишно и това се приема с признателност. Постоянно се вършат вложения, от нови сектори от направления за сигурност до лична инфраструктура за електрическо зареждане - постоянно в крайник с времето. През годините от 2022 до 2023 година над пет милиона евро са ивестирани за напредък.

След като изминахме разнообразни направления с инструктор като навигатор, време е да сменя водача. Заемам мястото на лидера и подкарвам тестово транспортно средство на Bridgestone за няколко обиколки по мокро трасе, което е осеяно с разнообразни шикани. Заключение: след първа обиколка щях да „ хвана “ двама минувачи (под формата на манекени), за благополучие фамилията на жълтите гумени патета при спешния спирачен шикан остана непокътнато - от втора обиколка нататък пресякох финалната линия без никакви загуби и без всевъзможни неточности.

Много се забавлявахме по време на нашето посещаване, запазихме доста нови усещания и към момента сме изумени от това какъв брой комплицирана в действителност е структурата на една гума. От визити на автомобилни фабрики знаем за доста изцяло автоматизирани строителни етапи, които се правят напълно от машини. Приятно сме сюрпризирани, че на всяка станция тук в действителност участва човек.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР